Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde Tutulan Delil Kayıtlarının İspat Kuvveti ve Bu Kayıtların Aksinin İleri Sürülmesi

Evidentential Value of the Evidence Records Kept in National Electronic Notification System and Allegations Contrary These Records

Ayşe Ece ACAR

Elektronik tebligat, klasik anlamda tebligata göre daha hızlı ve daha az masrafla tebligat yapılmasını sağlamaktadır. Teknoloji ile iç içe olan bu alana dair düzenlemelerde, teknolojik gelişmelere paralel olarak güncellemelere gereksinim olmaktadır. Bu kapsamda, 7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Tebligat Kanunu’nda elektronik tebligatı düzenleyen maddede değişiklik yapılmıştır. Yapılan bu değişiklik uyarınca hazırlanan ve 01.1.2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni Elektronik Tebligat Yönetmeliği ile 19.01.2013 tarihli Elektronik Tebligat Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. Yeni yönetmelikte, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’ne, bu sistemde tutulacak delil kayıtlarına ve bu kayıtların ispat kuvvetine dair düzenlemelere yer verilmiş, delil kayıtları, aksi ispat edilmedikçe kesin delil olarak kabul edilmiştir. Bu kayıtların aksinin ileri sürülmesi, bu kayıtların yanlış tutulduğu veya bu kayıtlarda bir değişiklik yapıldığı iddiası şeklinde ortaya çıkabilecektir. Delil kayıtları ispat kuvveti bakımından kesin delil olsa da, senet sıfatını haiz değildir. Delil kayıtları, fizikî tebligattaki tebliğ tutanağı ile aynı işlevi görmekte olup, bu kayıtlarda yer alan bilgilerin aksinin ispatında her türlü delilden faydalanılabilecektir.

Tebligat, Elektronik Tebligat, Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi, Delil.

Electronic notification provides the notifications to be made faster and less costly than written notification. In arrangements regarding this area intertwined with technology, updates are needed in parallel with technological developments. In this context, with the Code No. 7101 on Amendment of Enforcement and Bankruptcy Code and Other Codes, the article regulating electronic notification in Notification Code, has been amended. With the new Electronic Notification Regulation prepared in accordance with this amendment and came into force on 01.01.2019, the Electronic Notification Regulation dated 19.01.2013 has been repealed. The new regulation includes the National Electronic Notification System, the evidence records kept in this system and the regulations on the evidential value of these records. Evidence records are accepted as conclusive evidence unless otherwise proven. Asserting the contrary of these records may arise that these records are kept wrong or there is a change in these records. The evidence records has the same function as certificate of services. Although the evidence records are conclusive evidence in terms of the force of proof, all kinds of evidence can be used to prove the contrary of the information in these records.

Notification, Electronic Notification, Electronic Notification Regulation, National Electronic Notification System, Evidence.

Giriş

Teknolojinin hukuk alanındaki yansımalarından biri olan elektronik tebligata ilişkin düzenlemelerde yapılan en son değişiklik, 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren Elektronik Tebligat Yönetmeliği’dir. Bu yönetmelik ile elektronik tebligat alanında birçok yenilik ve değişiklik yapılmıştır. Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi ve bu sistemde tutulan kayıtlara ilişkin düzenlemeler bu alandaki güncel yeniliklerdendir. Son düzenlemeler neticesinde artık elektronik tebligat yapılması için kayıtlı elektronik posta sistemi değil, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi kullanılacaktır. Yönetmelik’te ayrıca, sistemde tutulan delil kayıtlarının ispat kuvvetine ilişkin özel bir düzenleme de yer almaktadır. Çalışmamızda, ilk olarak mevzuattaki değişikliklere, sonrasında Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi ve bu sistemde tutulan kayıtlara dair tanımlamalar ve açıklamalara yer verilecektir. Sonrasında sırasıyla bu kayıtların ispat kuvveti, bu kayıtların aksinin ileri sürülmesi ve incelenmesi hususları ele alınacaktır.

1. İlgili Mevzuat

7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un1 48. maddesi ile 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun elektronik tebligatı düzenleyen 7/a maddesinde değişiklik yapılmıştır. Yeni düzenlemede, maddenin ilk fıkrasında elektronik tebligatın zorunlu olarak yapılacağı kişiler sayılmış, devam eden fıkralarda, bu kişiler dışındaki kişilere elektronik tebligat yapılması, zorunlu sebeple elektronik tebligatın yapılamaması, elektronik tebligatın ne zaman yapılmış sayılacağı ve elektronik tebligat işlerinin yürütüleceği sisteme dair hususlara yer verilmiştir. Son fıkrada ise, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların yönetmelik ile düzenleneceği ifadesi yer almaktadır.

Tebligat Kanununun 7/a maddesine dayanılarak hazırlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği (ETY), 06.12.2018 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmıştır2 . Bu Yönetmelik ile 19.01.2013 tarihli ve 28533 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. Yeni yönetmelik, 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.