Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ticari İş - Tüketici İşlemi Ayrımı Kapsamında Tüzel Kişi Tacirlerin Durumu

Corporate Legal Person Traders Status in Terms of Commercial Transactions - Consumer Transactions Separation

Ahmet Cemil ÜNAL

Ticari işin belirlenmesinde ticari işi tanımlayan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 3. maddesinin dikkate alınması gerekir. Türk Ticaret Kanunu’nun 19. maddesinde ise TTK m.3’ün uygulamasını sınırlandıracak nitelikte, ticari işin tespiti hakkında iki karine kabul edilmiştir. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun m.3/l’de tüketici işlemi geniş bir şekilde tanımlanmıştır. Bunun sonucu olarak da tüketici işlemi ile ticari işin belli konularda kesişmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu makale de öncelikle ticari işin çerçevesi belirlenerek, tüzel kişi tacirlerin durumu ele alınacaktır.

Ticari İş, Tüketici İşlemi, Tüketici, Tüzel Kişi Tacir, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun.

Turkish Commercial Code numbered 6102 article 3, which defines the commercial transactions, should be taken into account in determining the commercial transactions. In the Turkish Commercial Code article 19, has been accepted to two presumption about the determination of the commercial transactions, which will limit the application of TCC article 3. Consumer Protection Code numbered 6502, consumer transaction is broadly defined at article 3/l. As a result, the intersection of consumer transactions and commercial transactions, on certain issues has become inevitable. In this article, firstly, the framework of commercial transactions will be determined and the status of corporate legal person trader will be discussed.

Commercial Transactions, Consumer Transactions, Consumer, Corporate Legal Person Trader, Consumer Protection Code Numbered 6502.

Giriş

Bir işin, ticari iş olarak nitelendirilmesi, bu işe hangi hükümlerin uygulanacağının belirlenmesi açısından büyük öneme sahiptir. Ticari hükümler, ticaret hayatının ihtiyaçları ve gereklilikleri dikkate alınarak, genel hükümlerden farklı şekilde düzenlenmiştir. Ticari işin belirlenmesinde kanun sistemi esas alınarak sınıflandırma yapmak için, ticari işi tanımlayan TTK m.3’ün dikkate alınması gerekir. Bunların dışında kalan işler de adi iş sayılacak ve esas itibariyle bu işlere 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uygulanacaktır.

6502 sayılı TKHK’da tüketici işleminin kapsamının geniş tutulmasının sonucu olarak ticari iş ve tüketici işleminin aynı işlemde kesiştiği durumlar söz konusu olabilmektedir. Başka bir deyişle, bazı konulara ilişkin olarak TTK ve TKHK’da farklı yönde düzenlemeler bulunabilmektedir. Uygulanacak hükümlerin seçimi için de öncelikle işin niteliğinin saptanması zorunludur.

Çalışmamızda ilk olarak ticari iş kavramı ele alınmıştır. Bu kapsamda ticari işi tanımlayan TTK m.3 ve ticari işin tespiti hakkında iki karinenin düzenlendiği m.19 hükümleri incelenmiş, daha sonra tüketici işlemi ve tüketici kavramlarına değinilerek, son olarak da ticari iş ve tüketici işleminin ayrımı kapsamında tüzel kişi tacirlerin durumu incelenmiştir.