Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kamu İhale Kanunu Uygulamasında Başvuru Usulü

İsmail BİRSEN

Makalede; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu nda ve alt düzenleyici işlemlerde ayrıntısına yer verilen şikâyet ve itirazen şikâyet başvurularına ilişkin usule ve bu başvurular sonucunda tesis edilebilecek işlemlerin neler olduğuna değinilmektedir. Ayrıca, bu işlemler hakkında açılacak davalarda izlenecek yola ilişkin açıklamalara da yer verilmektedir.

4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu, İdari Usul, İdari Merci Tecavüzü, Kesin ve Yürütülebilir İşlem, Şikâyet ve İtirazen Şikâyet Başvurusu.

In the article, it is referred to the procedure for complaint and objecting complaint applications details given in Public Tender Act and its secondary legislation and what are the proceedings can be established as a result of those applications. In addition, it is mentioned explanations for the suing procedure on those proceedings.

Public Tender Act no.4734, Administrative Procedure Act no.2577, Administrative Procedure, Administrative Authority Exceeding, Conclusive and Executable Proceeding, Complaint and Objecting Complaint Application.

I. GİRİŞ

Ülkemizde idari işlemlerin yapılış usulünü düzenleyen genel bir idari usul kanunu bulunmamakla birlikte, bu konuda kimi özel düzenlemeler bulunmaktadır. Çalışmamızın konusu da bu özel düzenlemelerden olan ve ihale uygulamalarına özgü bir usul kanunu niteliğindeki 4734 sayılı Kamu İhale Kanununda (Kanun) düzenlenmiş olan başvuru usulüdür.

Bilindiği üzere 2002 yılına kadar kamu ihaleleri genel olarak 2886 sayılı Devlet İhale Kanununda öngörülen kurallar çerçevesinde yapılmıştır. 2886 sayılı Kanunun ihtiyaçlara tam olarak cevap vermemesi üzerine yeni bir kanun olan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu1 kabul edilmiştir. Bu Kanunla bir ayrıma gidilerek, kamunun harcama yapmasını gerektiren ihaleler -kimi istisnaları olmakla beraber- bu Kanuna tabi kılınmış, gelir getirici nitelikteki ihaleler ise genel olarak 2886 sayılı Kanuna tabi olmaya devam etmiştir.

Kanunla birçok yenilik getirilmiş olmakla birlikte, bunlardan belki de en önemlilerinden biri, çalışmamızın konusunu da oluşturan zorunlu başvuru usulünün getirilmiş olmasıdır.