Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İnşaat Hukukunda “Somut Olayın Özelliği”

“Characteristic of a Substantial Case” in Building Laws

İlker Hasan DUMAN

“Somut Olayın Özelliği”, sözleşme adaletine açılan kapıdır. Bu yolla somut olay adaletine ulaşılır. Sürekli değişme ve gelime halinde olan hayatın gerekleri, gereksinmeleri, koşulları donmuş hukuk kurallarını aşıyorsa, araçlardan biri somut olayın özelliğidir. Bu kavram bazen kısıtlama gereken durumlarda ölçülülüğü öngörür, bazen hukukun belirlediği azami veya asgari ölçülere uyulup uyulmadığını anlamaya ve değerlendirmeye yardımcı olur. Hukukçular bu kavramı kullanmayı çok sevmiş olmalarına karşın, bu konuda yazılmış bir makale veya kitap bulunmamaktadır.

Durumun Gereği, İşlerin Olağan Akışı, İşin Özel Niteliği, Sözleşme Adaleti, Somut Olay Adaleti.

“Characteristic of a Substantial Case” is like a gate opening to contract justice. By this route substantial justice is achieved. “Characteristic of a Substantial Case” is a tool whenever continuously changing and growing demands, requirements of life goes beyond the “frozen” rules of law. This concept sometimes provides principle of proportionality when restriction is required and sometimes helps to understand and assess whether minimum and maximum criteria of law is obeyed or not. Although jurists like using this concept, there are no books or articles available on this subject.

As the Case may be, Natural Flow of Works, Special Characteristic of Work, Contract Justice, Substantial Justice.

I. Genel Olarak

Türk Borçlar Kanunu m.6, m.8/1, m.51/1, m.85/4, m.96/1, m.208/1, m.215/1, m.395. ve m.529 hükümlerinde “durumun gereği”ne işaret edilmektedir.

Somut olayın özelliği, borçlunun sorumluluğunun kapsamının işin özel niteliğine göre belirlenmesine olanak verir (TBK m.114/1-c.2).

Söz gelimi, m.51’e göre, yargıç, tazminatın kapsamını ve ödenme biçimini, “durumun gereğini” ve özellikle kusurun ağırlığını göz önüne alarak belirler.