Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İnternet Üzerinden Kurulan Sözleşmelerde Elektronik İmzanın Hukuki Niteliği

Legal Nature of Electronic Signatures in Contracts Concluded on the Internet

Sinem CAMCI

Günümüzde iletişim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeler neticesinde, insan aracılığı ile yapılan birçok faaliyet daha kısa sürede internet aracılığı ile yapılmaya başlamıştır. İnternetin bireyler arasındaki hukuki ilişkilerin kurulmasında bir araç haline gelmesi ise, toplumu elektronik sözleşme kavramı ile tanıştırmıştır. Elektronik sözleşme, klasik sözleşmenin aksine elektronik ortamda, internet üzerinden kurulmakta ve mal ve hizmet temini kolay ve hızlı biçimde gerçekleşmektedir. Ancak bu sözleşmeler birtakım güvenlik sorunlarını da beraberinde getirmektedir. İşte bu noktada, e-imza adı verilen elektronik imza, hukuki güvenliğin sağlanması amacına hizmet etmektedir. Bu çalışmada, internet üzerinden kurulan sözleşmelere hukuki nitelik kazandıran elektronik imzanın geçerliliği ve bu imzanın Türk Hukukunda ispat kuvveti incelenmektedir.

Sözleşmelerde Şekil, Geçerlilik Şekli, İspat Şekli, Elektronik Sözleşme, Elektronik İmza, Güvenli Elektronik İmza.

Today, as a result of the developments in the field of communication and technology, many activities carried out through human beings are started to be made in a shorter time through the internet. The fact that the internet has become a tool in establishment of legal relations between the individuals has introduced the concept of electronic contract to the society. Electronic contract is concluded on the internet contrary to the classical contract and procurement of good and service is performed in an easy and rapid way. However, those contracts bring about a number of security problems. At this point, the electronic signature, called e-signature, serves the purpose of providing legal security. In this study, the validity of the electronic signature which gives legal status to the contracts concluded on the internet and the force of proof of this signature in Turkish law are reviewed.

Form of Contracts, Form of Validity, Form of Proof, Electronic Contract, Electronic Signature, Secure Electronic Signature.

Giriş

Günümüzde iletişim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, bireyler arasındaki hukuki ilişkilerin kurulmasında interneti bir araç haline getirmiştir. İnternetin bireyler arasındaki hukuki ilişkilerin kurulmasında bir araç haline gelmesi, ticari faaliyetlerin elektronik ortamda yapılmasına imkân sağlamış ve bunun neticesinde de elektronik ticaret ve bu ticaretin gerçekleştirilmesine aracılık eden elektronik sözleşme kavramları ortaya çıkmıştır.

Geleneksel olarak kurulan sözleşmelerin aksine elektronik sözleşme, elektronik bir ortamda, bilgisayar ağı yardımıyla kurulan ve sözleşme taraflarının birbirlerini görmesinin önem arz etmediği bir hukuki ilişki türüdür. Bu itibarla, sözleşmenin tarafları farklı ülkelerde bulunsalar dahi, bu hukuki ilişki türünün somutlaştırıldığı elektronik sözleşme ile kolay ve hızlı bir şekilde hukuki sonuca ulaşmaktadır. Bununla birlikte, elektronik sözleşme, teknolojinin gereklerine uygun olarak mal ve hizmet temininde “kolaylık” ve “hız” kavramlarını bünyesinde barındırırken birtakım güvenlik sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bu sorunlardan birincisi, elektronik ortamda gerçekleştirilen bir sözleşmede bir bilgiyi veya veriyi gönderen kişinin gönderici olarak gözüken kişi olup olmadığıdır. Diğer bir ifadeyle, elektronik ortamda işlem yapan kişinin gerçek kimliğinin tespit edilmesi, güvenlik açısından incelenmesi gereken bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. İkinci bir sorun ise elektronik olarak iletilen veya kaydedilen verilerin üçüncü kişiler tarafından, sözleşme tarafları fark etmeden ve herhangi bir işaret vermeden iletişim esnasında veya sonradan değiştirilebileceği meselesidir. Elektronik olarak iletilmiş veriler veya mesajlar, herhangi bir şekilde, her zaman için üçüncü kişilerin eline geçebilir. Böyle bir durumda veri veya mesajlarda değişiklik yapılıp yapılmadığı konusunun tespiti bir güvenlik sorunudur.

Gerek elektronik ortamda işlem yapan kişinin kimlik tespiti gerek elektronik ortamda iletilen veri veya mesajların içeriğinin üçüncü kişiler tarafından değiştirilip değiştirilmediğinin tespit edilmesi, elektronik ortamda yapılan işlemlerin sözleşmenin tarafları açısından geçerli ve bağlayıcı olması açısından önemlidir. Bu noktada, elektronik imza; elektronik ortamda yapılan sözleşmelerde, sözleşmenin şekil bakımından geçerli olması ve herhangi bir uyuşmazlık durumunda sözleşmenin ispatı açısından bir hukuki çare olarak ortaya çıkmıştır.