Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kasten Yaralama Suçlarında Cezanın Belirlenmesi

Mustafa ALBAYRAK

Neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç kavramı ilk olarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile ceza sistemimize girmiştir. Türk Ceza Kanununun “Genel Hükümler” başlıklı Birinci Kitabının 23’üncü maddesinde bu suç tipinin özelliği ve hangi durumlarda failin cezalandırılacağı gösterilmiştir. Bunun yanında, “Özel Hükümler” başlıklı İkinci Kitabında da ayrıca bu suç tiplerine yer verilmiştir.

Neticesi sebebiyle ağırlaşmış suçlar arasında en çok uygulaması olan, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçudur. Bu suç tipinin cezasının hesaplanmasında uygulamada çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Bu yazımızda, bu sorunlar üzerinde durulacak ve yol gösterici ipuçları verilecektir. Konunun daha iyi anlaşılması için, birbirlerine benzer gibi görünse de, açıklamalar tablo halinde gösterilmiştir.

Temel Ceza, Kasten Yaralama, Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama, Olası Kastta Ceza Uygulaması.

The notion of offence aggravated by his consequences has first entered to our legislation by the Turkish Penal Code no.5237. In the 23th article of General Provisions part of Turkish Penal Code the particularity of this offence type and in which cases the perpetrator will be punished is mentioned. Beside this, in Special Provisions part of the TPC those offence types are specified.

Between aggravated offences by his consequences, the most applied one is the aggravated injuring offence by his consequences. In the calculation of the penalty of this offence type, various difficulties have occurred in practice. In this study, it will be emphasized on those problems and given guiding hints. To get a better understanding, although it seems to be similar the explanations are displayed in the table.

Principal Penalty, Intentional Injuring, Aggravated Injury By His Consequences, Impose Penalty in Eventual Intent.

GİRİŞ

Yeni Türk Ceza Kanununda kasten yaralama suçu 86’ncı ve yine müstakil bir suç olmayıp, kasten yaralama suçunun ağırlaşmış hali olan neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu ise 87’nci maddede düzenlenmiştir. 87’nci maddenin başlığından da anlaşılacağı gibi, buradaki düzenleme, yaralama suçunun ağırlaşmış hali olup, TCK’nın 23’üncü maddesi gereğince, en azından taksirinin bulunması halinde fail ağırlaşan bu neticeden sorumlu tutulmaktadır.

Kasten yaralama suçlarında cezanın belirlenmesi, diğer suçlara göre farklılık arz ettiğinden bu konuda bazı açıklamalar yapılması uygulama bakımından faydalı olacaktır.

I. SUÇLARDA CEZANIN BELİRLENMESİ

Cezanın belirlenmesi bütün suç tiplerinde, TCK’nın 61’inci maddesinde belirtilen ölçütlere ve sıraya göre yapılır. 61’inci maddeye göre cezanın belirlenmesi tablo halinde kısaca şu şekilde gösterilebilir.