Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Futbolcuların Haczi Mümkün Mü?

Bilgehan Yeşilova,Hasan Petek,Şeref Ertaş

Spor Klüplerinden alacaklı olanların kulübün profesyonel futbolcularını haczettirmesinin mümkün olup olmadığı irdelenmektedir.

Spor Kulübü, Profesyonel Futbolcu, Haciz , Haczedilemezlik.

I- Genel Olarak

Türkiye’de spor, özellikle futbol, son yıllarda büyük bir ekonomik sektör hâlini almıştır. Bu sektörde, ister dernek isterse şirket şeklinde örgütlenilmiş olsun kulüplerin zaman zaman ekonomik sıkıntı içerisine düştükleri görülmektedir. Bu sıkıntılardan kurtulmak için değişik arayışlara girilmekle birlikte sonuç alınamaması hâlinde, alacaklıların icra takiplerine maruz kalınabilmektedir. Bu borç, kulübün futbolcularına karşı olabileceği gibi, üçüncü kişilere de olabilir. Yapılan icra takibi sırasında, kulübün ekonomik değer taşıyan tüm malvarlığı (taşınır ve taşınmazları) ve özellikle üçüncü kişilerden olan hak ve alacakları (futbolcu transferleri karşılığında başka kulüplerden olan alacakları ile yayın hakkıkapsamında televizyon şirketlerinden olan alacakları gibi) haczedilebilir. Malî kriz içindeki kulüplerin yeterli nakdi yoksa Spor Toto ve Loto teşkilâtından isim hakları karşılığında elde edecekleri gelirlere de haciz konulduğu bilinmektedir1.

Çalışmamızda, kulüpten alacaklı olanların, kulübün profesyonel futbolcularını haczettirmesinin de mümkün olup olmadığı incelenecektir.

“Futbolcuların haczi denildiğinde, bununla aslında futbolcunun kişi olarak haczi kastedilmemektedir. Zira haczin konusunu “insan”ın oluşturması hukuken mümkün değildir. Evrensel hukukta hâkim olan ilke gereğince insan, hukukun objesi değil; her zaman süjesi konumundadır. Bu itibarla futbolcunun haczi denildiğinde, kişi olan futbolcudan başka bir şeyin kastedildiği açıktır.