Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sarhoşluk Kabahati

The Misdemeanor of Intoxication

Sezin VURAL

Sarhoşluk; alkol, uyuşturucu gibi maddelerin kullanımı neticesinde kişinin algı ve muhakemesinde meydana gelen geçici bozulmayı ifade eder. Sarhoş olan kişi, bu durumdayken hareketlerini kontrol edemez. Kanun koyucu tek başına sarhoşluk fiili için idari yaptırım öngörmemekle birlikte, sarhoşluğun toplumu etkileyecek bir hale gelmesi durumunu kabahat olarak düzenlemiştir. Bu çalışmada Kabahatler Kanunu’nun 35. maddesinde yer alan sarhoşluk kabahatinin Türk ceza hukuku ve Türk kabahatler hukuku bağlamında incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla, ilk olarak sarhoşluk kavramı açıklanmış, ardından sarhoşluk kabahati unsurlarına ayrılarak incelenmiştir.

Kabahatler Kanunu, Sarhoşluk, Sarhoşluk Kabahati, Alkol, Uyuşturucu, Kusur.

Intoxication refers to the temporary deterioration in the perception and reasoning of a person as a result of using substances such as alcohol and drugs. The drunk person cannot control his/her movements in this state. Although the legislator does not foresee administrative sanctions for the act of intoxication alone, it is a misdemeanor that the drunkenness has reached a state that will affect the society. In this study, it is aimed to examine intoxication misdemeanor, which is regulated in article 35 of the Law on Misdemeanors, in the context of Turkish criminal and misdemeanor law. For this purpose, first the concept of intoxication is defined, then misdemeanor of intoxication is analyzed.

Law on Misdemeanors, Intoxication, The Misdemeanor of Intoxication, Alcohol, Drug, Culpability.

GİRİŞ

Ceza kanunlarının özel kısımlarındaki suçlara iki veya üç büyük grup altında yer verilmesi yaygın bir uygulamadır. Söz konusu ayrımın ve bundan doğan gruplamanın tarihi kökenleri en eskiye dayanan şeklini “cürüm-cünha-kabahat” ayrımı oluşturmaktadır1. 765 sayılı mülga Türk Ceza Kanunu’nda (765 sayılı TCK) “cürüm-kabahat” ayrımı mevcut olup; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) bu ayrım terk edilmiş, kabahatler suç olmaktan çıkarılarak idari yaptırım gerektiren fiillere dönüştürülmüş ve ayrı bir kanun olan 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nda (KK) düzenlenmiştir2,3.

Kabahat kavramının tanımına KK’da yer verilmiştir. Buna göre kabahat, “kanunun, karşılığında idarî yaptırım uygulanmasını öngördüğü haksızlık”tır. İdari yaptırımsa; idarenin, kanunların açıkça yetki vermesi şartıyla, bir yargı kararına ihtiyaç duymaksızın idare hukukuna özgü yöntemlerle doğrudan doğruya uyguladığı yaptırımlardır4.

Hukukumuzda kabahatlere ilişkin temel mevzuat KK olup, bu kanunda kabahatler hukukuna ilişkin genel hükümlerin yanı sıra bazı kabahat tipleri de düzenlenmiştir. Bunlardan birisi de KK madde (md.) 35’te yer alan sarhoşluk kabahatidir. Sarhoşluk, 765 sayılı TCK’da da kabahat olarak düzenlenmekte ve Kanun’un 571, 572 ve 573. maddelerinde yer almaktaydı.