Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kabahatler Kanununun Genel Hükümleri ve İdari Yaptırımlar Üzerine Bazı Gözlemler

General Provisions of the Law of Misdemeanor and Some Observations of Administrative Sanctions

Duygu TÜZÜN

Türk Hukuku’nda, hukuk düzenini ihlale sebebiyet veren fiiller suç ve kabahat olmak üzere ikili bir ayrıma tabii tutulmuş ve uygulanacak yaptırımlar da ona göre farklılık göstermiştir. Suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereğince hukuk düzenini ihlal eden fiiller ve bu fiillerin karşılığında uygulanacak yaptırımlar açık ve belirli olacak şekilde kanunlarla düzenlenmişlerdir. Kabahatler suçlardan farklılık göstererek kanunda açıkça tanımlanabilecekleri gibi, bazı durumlarda ise kanunun çizdiği çerçeve hükmün içeriği, idarenin genel ve düzenleyici işlemleriyle doldurulabilecektir. Bu durum sadece kabahatler için geçerli olup, kabahatlerin sonucunda uygulanacak yaptırımlar sadece kanunla belirlenebileceklerdir. Bu çalışmada hukuk düzenini ihlal eden fiillerde neden suç ve kabahat ayrımına gidildiği, kabahat olarak adlandırılan fiillerin ve karşılığı olan yaptırımların neler olabilecekleri Kabahatler Kanunu özelinde ele alınmıştır.

Kabahat, İdari Yaptırım, İdari Ceza Hukuku, İdari Para Cezası, Mülkiyetin Kamuya Geçirilmesi.

In Turkish Law, acts that cause violation of the legal order have been subjected to a dual distinction as crime and misdemeanor and the sanctions to be applied differ accordingly. In accordance with the principle of lawfulness in crime and punishment, the acts that violate the legal order and the sanctions to be applied against these acts are regulated by laws to be clear and specific. While misdemeanors can be clearly defined in the law by differing from crimes, in some cases, the content of the framework provision drawn by the law may be filled by the general and regulatory actions of the administration. This is valid only for misdemeanors, and the sanctions to be applied as a result of misdemeanors can only be determined by law. In this study, the reason why the acts of violation of the legal order are differentiated between crime and misdemeanor, what the acts called as the misdemeanor and the corresponding sanctions that can be dealt with in accordance with the Law of Misdemeanor.

Misdemeanor, Administrative Sanction, Administrative Criminal Law, Administrative Fine, Transfer Ownership of the Property to the State.

GİRİŞ

Hukuk kurallarını ihlal eden, bu sayede toplumdaki düzeni bozan; toplumdaki kişilerin can ve mal güvenliklerini tehlikeye sokan, genel ahlak ve genel sağlık gibi alanları tehdit eden birtakım davranışların önlenmesini sağlayan veya bu davranışların tekrarlanmasını engelleyen çeşitli müeyyideler söz konusudur.

Müeyyide kelimesi Arapçadan dilimize geçmiş olup sözlük anlamıyla, “yaptırım, yaptırma gücü”1 demektir. Yaptırım ise, “kanun, ahlak gibi kurumların buyruklarının yerine getirilmesini sağlayan güç”2 olarak tanımlanmıştır.

Anayasa’nın 38. maddesinin 1. fıkrası uyarınca; “Kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz; kimseye suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez.” Bu düzenlemeden anlaşıldığı üzere hukuk düzenini ihlal eden fiiller ancak kanunla belirlenir. Ayrıca Anayasa m. 38/3’e göre, “Ceza ve ceza yerine geçen güvenlik tedbirleri ancak kanunla konulur.”