Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Roma’dan Günümüze ‘Hukukçu Olmak’ Üzerine

About ‘Being Lawyer’ from Rome to Present

Özlem SÖĞÜTLÜ

Kıta Avrupası özel hukuk sistemi ve iktibas ettiği özel hukuk kodifikasyonları aracılığıyla bu sistem içerisinde yer alan Türk özel hukuku, Roma hukuku kökenlidir. Özel hukuk kodifikasyonlarında Romalı hukukçuların oluşturduğu zengin hukukî kurumlar, kavramlar ve hukukun genel ilkeleri yer alır. Zamandan ve mekândan bağımsız olan, her hukuk düzeninde yer alan, somut, hukukî ve mantıkî düşünmenin ürünü olan bu kurum, kavram ve ilkelerin oluşturucusu olan bu hukukçuların vasıfları hakkında bilgi sahibi olmak, günümüz hukukçuları için özel bir öneme sahiptir. Çalışma, Romalı hukukçuların, bir hukukçu olarak sahip oldukları vasıflardan hareketle, günümüz hukukçularının sahip olmaları gereken vasıfların neler olması gerektiğine ilişkindir.

Klasik Hukuk Dönemi Hukukçuları, Adalet, Hukukun Genel İlkeleri, Hukukî Düşünme, Hukuk Terminolojisi.

Continental europe private law system and Turkish private law that takes part of it through quoted private law codifications are originated from Roman law. Private law codifications include valuable law institutions, terms and general principles of law which were created by Roman lawyers. To have information about qualifications of creators of this institutions, terms and principles which are independent of time and space and are products of substantial, legal and rational thinkings, partaking every law system, is very important for modern lawyers. The study is about to specify which qualifications modern lawyers should have with reference to Roman lawyers’ qualifications.

Classical Law Period’s Lawyers, Justice, General Principles of Law, Legal Thinking, Terminology of Law.

1. SORUNUN ORTAYA KONMASI

Cebi ve düğmesi olmayan cübbeyi giymekle hukukçu olunuyor mu?

Bu soru üzerinde düşünmeye başladığımda aklıma ilk önce Mecelle’deki hâkim tanımı geldi:

Mecelle md 1792: “Hâkim; hakîm (hikmet sahibi), fehîm (akıllı, zeki), müstakîm (doğru, temiz, hilesiz), emîn (güvenilir), mekîn (temkinli, vakarlı) ve metîn (kararlı, metanet sahibi, duruş sahibi) olmalıdır.