Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İşverenin 6331 Sayılı Kanun Uyarınca Stajyerin İş Sağlığı ve Güvenliğini Sağlama Yükümlülükleri

Employer's Obligation to Provide Occupational Health and Safety to Interns within the Context of the Law No. 6331

İpek KOCAGİL ERSOY

Çalışma hayatına başlamadan önce gerek yükseköğretim programlarında yer alan zorunlu staj sebebiyle, gerekse böyle bir zorunluluk bulunmamasına rağmen yükseköğrenimde edinilen teorik bilgileri iş ortamında pekiştirmek amacıyla staj uygulamasına başvurulduğu görülmektedir. Stajyerler, iş sözleşmesi ile çalışan işçilerle birlikte işyerinde yer almakta ve iş sağlığı ve güvenliğinin kapsamına girmektedirler. 6331 sayılı Kanun’da öngörülen iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasına ilişkin işveren yükümlülükleri stajyerler de kapsamaktadır. Sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamında çalışmak stajyerler dâhil tüm çalışanların en temel hakları arasında yer almaktadır. İşverenlerin stajyerin iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için yerine getirmesi gereken yükümlülüklerin tespiti, iş kazası gerçekleşmesi halinde hukuki sorumluluğun ve kusurun tespiti açısında da önem taşımaktadır.

Stajyer, İş Sağlığı ve Güvenliği, 6331 Sayılı Kanun, İşveren Yükümlülükleri, İş Kazası.

Before starting to work, it is seen that internship applications are made in order to consolidate the theoretical knowledge acquired in higher education in the work environment due to both the compulsory internship in higher education programs and the absence of such an obligation. Interns take part in the workplace together with employees and fall under the scope of occupational health and safety. The employer's obligations to ensure occupational health and safety as regulated under the Law No. 6331 are recognised also to protect interns. Working in a healthy and safe working environment is among the fundamental rights of all employees including interns. The determination of the obligations that employers must fulfil in order to ensure the occupational health and safety of interns is also important for the determination of legal responsibility of employers in case of an occupational accident.

Intern, Occupational Health and Safety, The Law No. 6331, Employer Obligations, Occupational Accident.

I. GİRİŞ

Çalışma hayatına başlamadan önce gerek yükseköğretim programlarında yer alan zorunlu staj sebebiyle, gerekse böyle bir zorunluluk bulunmamasına rağmen yükseköğrenimde edinilen teorik bilgileri iş ortamında pekiştirmek amacıyla staj uygulamasına başvurulduğu görülmektedir. İşyerinde iş sözleşmesi ile çalışanlar dışında kalan, çırak niteliği bulunmayan, üniversitede edindiği bilgilerini uygulamada geliştirmek amacıyla işyerinde bulunan bu kimselere stajyer denilmektedir1.

Stajyerler, iş sözleşmesi ile çalışan işçilerle birlikte işyerinde yer almakta ve iş sağlığı ve güvenliğinin kapsamına girmektedirler. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda2 işyerinde iş sözleşmesi ile çalışan işçilerle birlikte işyerinde staj yapan stajyerler de çalışan kavramı içerisinde Kanun’un kapsamına dâhil edilmiştir.

Gerçekten de stajyerler işyerinde bulundukları sırada iş kazası ve meslek hastalığı riskine diğer çalışanlarla aynı derecede maruz kalmaktadırlar3. İşyerinde çalışan stajyerlerin de iş sağlığı ve güvenliği hakkına sahip olduğu kuşkusuzdur4. İşverenlerin stajyerleri işyerinde daimi kalacak çalışan olarak görmemesi, iş sağlığı ve güvenliği maliyetlerine katlanmak istememeleri stajyerlerin iş kazasına uğrama ihtimalini daha da arttırmaktadır. Oysa sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamında çalışmak stajyerler dâhil tüm çalışanların temel hakkıdır5. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması kamu düzeninin de bir gereğidir6.