Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yükseköğretim Disiplin Sisteminde Disiplin Cezası Sebebiyle İdari Görevin Sona Ermesi Hakkında Hukuki Değerlendirmeler

The Legal Evaluations about Termination of Administrative Duties Due to the Disciplinary Sanctions on Higher Education Disciplinary System

Serkan ÇINARLI

Bu çalışmada yükseköğretim kurumlarında disiplin cezası alan personelin yönetim görevinden ayırma cezası ile cezalandırılmasına ilişkin düzenlemenin yol açabileceği birtakım sorunlara işaret edilerek, bazı çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır. Özellikle disiplin cezası verilme işleminin sadece yönetim görevinden ayırma amacıyla yapılabileceği gerçeği yadsınamaz. O nedenle kötüye kullanımın engellenmesi için bazı öneriler getirilmesi zaruridir.

Disiplin Cezası, Mobbing, Oranlılık İlkesi, Yönetim Görevinden Ayırma.

In this study, it has been targeted to point out some problems that may occur due to the regulation of the disciplinary sanctions of staff who work in institutions of higher education. The subject has been reviewed on the basis of regulation which is about the staff whose administrative duties are terminated because of the disciplinary sanctions. Considering the mentioned review, some problems have been pointed out and some solutions are proposed. In particular, it can not be denied that disciplinary punishment can only be carried out for the purpose of separation from administrative duty. It is therefore essential to make some recommendations to prevent misusage.

Disciplinary Sanctions, Mobbing, Proportionality, Termination of Administrative Duties.

Giriş

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun Disiplin Cezası Verilmesinde Uygulanacak Temel İlkeler başlıklı 53/D maddesinin son fıkrası “Aylıktan veya ücretten kesme cezası alanlar üç yıl, kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme cezası alanlar beş yıl boyunca rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, meslek yüksekokulu müdürü, bölüm başkanı, anabilim dalı başkanı, ana sanat dalı başkanı, bilim dalı başkanı, sanat dalı başkanı, daire başkanı dengi ve üstü kadrolara atanamazlar. Söz konusu disiplin cezalarının verildiği tarihte bu görevlerde bulunanların görevleri kendiliğinden sona erer ve durum ilgili mercilere derhal bildirilir.” şeklinde düzenlenmiştir.

Hükümden anlaşılacağı üzere disiplin cezası alan kişinin bu görevi derhal sona erecektir. Esasen kanun bir idari işlemin (disiplin cezası) varlığını, doğrudan bir başka işlemin tesisi için şart koşmuştur. Bilindiği üzere bu tarz işlemlere şart işlem denir.

Bu kısa çalışmanın amacı bu maddenin kimi zaman mobbing amacıyla kullanabileceği, kimi zaman ise sırf yönetim görevini sonlandırabilmek için bahane yaratarak soruşturma açılabileceği bu nedenle düzenlemenin daha net yapılması gerekliliğinin tartışmaktır.