Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kamu İhale Mevzuatı Kapsamında Gerçekleştirilen Mal Tedarikinde Geç Ödemenin Sonuçları

Erkan ÖZDEMİR

Çalışmada, idarelerce 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre gerçekleştirilen mal tedariklerine ilişkin sözleşmelerde, yükleniciye süresi içerisinde ödeme yapılmamasının sonuçları üzerinde durulmuştur.

Devlet Malı, Haciz, İfa, Sözleşme, Temerrüt, Temerrüt Faizi, Ticari İş, Vade, Yüklenici.

In this study, consequences of monetary default of contracting authorities in supply contracts signed pursuant to the Public Procurement Code No. 4734 are discussed.

State-Owned Property, Confiscation, Fulfillment, Contract, Default, Default Interest, Commercial Affair, Due Date, Contractor.

I. GENEL OLARAK

Kamu alımları, esas itibarıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu (KİK) ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu (KİSK) ile bu kanunlara dayanılarak Kamu İhale Kurumu’nca çıkarılan ikincil mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra, kamu kurumlarının ve kuruluşlarının bazı alımları, KİK’in “İstisnalar” başlığını taşıyan 3’üncü maddesiyle, Kanunun uygulama alanı dışında tutulmuş olmasına karşın; istisnalara ilişkin esas ve usulleri düzenleyen mevzuat hükümlerinin de kamu alımları mevzuatının bir parçası olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, kamu kurumları tarafından gerçekleştirilen ve kamu kaynağı kullanımının tartışma konusu olduğu kat karşılığı inşaat işleri, hâsılat paylaşımı, yap-işlet-devret gibi bazı uygulamaların da yine kamu alımları mevzuatının bir parçası olarak değerlendirilmesi mümkündür. Bu makalede, başlığından da anlaşıldığı üzere, sadece KİK kapsamında gerçekleştirilen mal tedariklerinde1 idarenin yükleniciye olan ödeme borcunu ifa etmemesinin sonuçları üzerinde durulmuştur.

KİK kapsamında yapılan mal tedariklerine ilişkin sözleşmelerin esas ve usullerini hüküm altına alan KİSK’in 7’nci maddesinde, ihale sözleşmesinde belirtilmesi zorunlu olan hususların neler olduğu sayılmıştır. Bu maddede, ödeme yerinin ve şartlarının bu Kanuna göre düzenlenecek sözleşmelerde yer alması gerektiği de belirtilmiştir. Ancak idarenin denetim, muayene ve kabul işlemlerini tamamlanmasından sonra en geç kaç gün içinde, yükleniciye teslim edilen mala ilişkin muacceliyet kesbeden kesinleşmiş borcunu ödemesi gerektiğine ve buna bağlanan sonuçlara ilişkin herhangi bir düzenlemeye KİSK’de yer verilmemiş olup, bu husustaki düzenlemelere ikincil mevzuatta yer verilmiştir.

Mal tedarikine ilişkin sözleşmelerde, idarenin yükleniciye süresi içerisinde ödeme yapmaması, yüklenici üzerinde finansman baskısı yaratabileceği gibi; yüklenicinin, mevcut ve muhtemel ekonomik faaliyetlerini de risk altına sokabilecektir. Bu itibarla; ihale sözleşmesinin zayıf tarafı olan yüklenicinin alacağına süresinde kavuşması, yüklenicinin idari ve ekonomik yüklerle karşı karşıya gelmemesi ve rekabet eşitliğinin bozulmaması bakımından büyük önem arz etmektedir. Kaldı ki; yüklenicinin alacağına çabuk kavuşması, ticari hayatın gelişmesini ve ekonominin canlandırılmasını da olumlu yönde etkileyecektir.