Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Medeni Kanun Hükümlerine Göre Kurulan Vakıfların Vakıf Senedine İlişkin Noterlik İşlemleri

M. Serhat YENER

Hukuk sistemimizde Türk Medeni Kanununa göre kurulan vakıflar ile Medeni Kanununun yürürlüğe girmesinden önce kurulmuş eski vakıflar kuruluş işlemleri yönünden farklı hukuki düzenlemelere tabi olmakla birlikte, ortak özellikleri tescil sistemine dayalı olmalarıdır.

Vakfiye, Vakıf Senedi, Tescil, Ölüme Bağlı Tasarruf, Vakıf Kurmadan Cayma, Vakıf Yönetim Kurulu, Resmi Senet, Sıhhat Şartı, Resen Düzenleme.

Although foundations established according to Turkish Civil Code and old foundations established before the enactment 
of the TCC are subject to different legal establishment procedures, their common characteristic is being built upon the registry system.

Charter of Foundation, Act of Foundation, Registry, Testamentary Disposition, Rescission From Establishment of a Foundation, Foundation Board of Governors, Formal Deed, Validity Requirement, Ex Officio Regulation.

GİRİŞ

Hukuk sistemimizde vakıfların kuruluş işlemi, Türk Medenî Kanununa göre kurulan vakıflar ile Medenî Kanununun yürürlüğe girmesinden önce kurulmuş eski vakıflar yönünden farklı hukuki düzenlemelere tabi olmakla birlikte ortak özelliğinin tescil sistemine dayalı olduğu söylenebilir. Eski vakıflar olarak adlandırılan vakıfların kuruluş işlemlerine esas belgeler (Şer'iye sicilleri, vakfiyeler vb.) incelendiğinde Osmanlı devletinde de vakıfların kuruluşunda tescil işleminin şart koşulduğu anlaşılmaktadır.

Yürürlükteki mevzuatımızda, 5737 sayılı Vakıflar Kanununa kadar vakıfların tabi olduğu hukuki rejim iki ayrı kanunla düzenlenmiştir. Medenî Kanununun yürürlüğünden önce kurulmuş vakıflar için 1935 yılında 2762 sayılı Vakıflar Kanunu çıkarılmış, 1926 yılında yürürlüğe giren 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi ile de bu tarihten sonra kurulacak vakıflarla ilgili hükümler düzenlenmiştir.

İsviçre'den Medenî Kanununun iktibasıyla, hukuk sistemimize vakıf kavramı yanında tesis kavramı girmiş, kanunkoyucu her ne kadar Medenî Kanun öncesi kurulan eski vakıfları yeni hukukumuza göre kurulacak tesislerden ayırt etmek istemişse de anılı Kanununun çeşitli komisyonlar tarafından çevrilmiş olması nedeniyle değişik maddelerinde tesis ve vakıf sözcükleri eş anlamlı kullanılmıştır,