Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Parası Kıymetini Koruma Mevzuatındaki Yeni Düzenlemeler Işığında Sözleşmelere Uygulanacak Hukukta Güncel Meseleler

Current Issues on the Applicable Law to Contracts in Accordance with the Recent Amendments in Protection of Value of Turkish Currency Legislation

Cemre TÜYSÜZ

2018 yılındaki ekonomik gelişmeler neticesinde Türk parası kıymetini koruma mevzuatında önce Cumhurbaşkanı Kararı ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’da, sonrasında da ilgili yönetmeliklerde değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerde bazı sözleşme tipleri için sözleşme bedellerinin ve diğer yükümlülüklerin yabancı para üzerinden kararlaştırılamayacağı belirtilmiştir. Çalışmada, taraflarca hukuk seçimi yapılarak yabancı bir hukukun seçilmesi halinde, Türk parası kıymetini koruma mevzuatında getirilen bu yasaklarla tarafların hala bağlı olup olmadığı incelenmiştir.

Türk Parası Kıymetini Koruma, Doğrudan Uygulanan Kural, Kamu Düzeni Yabancı Hukukun Uygulanması.

In accordance with the recent developments in economy during 2018, amendments have been made in the legislation of protection of value of Turkish currency. By these aforesaid amendments, it is established that the parties can not agree on foreign currency payments in some contracts. This article focuses on; whether they are still be bound by these restrictions, in case the parties choose foreign law to be applied to their contract.

Protection of Value of Turkish Currency, Overriding Mandatory Provisions, Public Policy, Application of Foreign Law.

Giriş

Çalışma konusu iki bölümde incelenecektir. İlk bölümde konumuzla irtibatlı olan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’da1 Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan değişiklik ve bunu müteakip mevzuatta getirilen düzenlemeler hakkında bilgi verilecektir. İkinci bölümde; sözleşme bedellerinin ve sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerin döviz veya dövize endeksli yapılmasını yasaklayan bu düzenlemeler karşısında, yabancı bir devlet hukukunun seçilmesinin geçerli olup olmayacağı incelenecektir.

I. Türk Parası Kıymetini Koruma Mevzuatında Getirilen Son Değişiklikler

4 Eylül 2018 tarihli ve 30252 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin (İhracat Bedelleri Hakkında) 2018-32/48 sayılı Tebliğ’in 3. maddesinde; Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedellerin, ithalatçının ödemesini müteakip doğrudan ve gecikmeksizin ihracata aracılık eden bankaya transfer edileceği veya getirileceği düzenlenmiştir. Ayrıca söz konusu bedellerin yurda getirilme süresinin fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçemeyeceği de belirtilmiştir. Söz konusu bedellerin en az %80’inin bir bankaya satılması zorunlu olduğu da düzenlenmiştir.

Ek olarak, Tebliğin 13. maddesinde, Tebliğin yayımlanmasından itibaren 6 ay süresince geçerli olduğu belirtilmiş olmasına rağmen bu süre, 03.03.2019 tarihli 30703 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2019-32/53) ile bir yıla çıkartılmıştır.2