Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Limited Ortaklık Esas Sermaye Payının Devri

Transfer of the Main Capital Share in Limited Partnership

Sefer OĞUZ

Limited ortaklıkta esas sermaye payında bütünlük ilkesinden vazgeçilerek, devrinin kolaylaştırılması amaçlanmıştır (Türk Ticaret Kanunu=TTK m. 585-595). Ancak esas sermaye payının devri, bedelleri tamamen ödenmiş olması veya ödenmemiş olmasına dayanarak iki maddede düzenlenmiştir. Bu kapsamda, bedelleri tamamen ödenmemiş esas sermaye payının devredilmesi işleminin TTK m. 585’e, bedelleri tamamen ödenmiş esas sermaye payının devredilmesi ise TTK m. 595’e göre yapılması gerekir. Bu iki düzenlemenin uygulamada sorunlar çıkarması muhtemeldir. Bu itibarla, ödenmemiş esas sermaye payının devrinin düzenlemesine ilişkin ifadenin TTK m. 585 hükmünden silinerek, bu ifadenin eksiklikleri de tamamlanarak TTK m. 595 hükmünde düzenlenmesi uygun olacaktır. Esas sermayenin korunması amacıyla, ödenmemiş esas sermaye payının devrinde ortaya çıkacak sorunları önleyecek tedbirlerin hükmün yeniden alınarak düzenlenmesi zorunludur. Her iki tip esas sermaye payı devir sözleşmesinin yazılı şekilde olması zorunludur. Buna ek olarak bu yazılı sözleşmede bulunan imzaların noter veya ticaret sicil memuru önünde imzalanmalıdır.

Limited Şirket, Esas Sermaye Payı, Esas Sermaye Payının Devri, Resmi Yazılı Şekil Şartı, Ortaklar Kurulunun Onayı.

The aim is to alleviate the main capital share transfer in a limited partnership by way of renouncing the integrity principle (The Turkish Commercial Code (“”) art. 585-595). However, the transfer of the main capital is regulated under two separate articles: (i) paid main capital share (TCC art. 595) and (ii) unpaid main capital share (TCC art. 585) Accordingly, non-fully paid share capital transfer transactions should be carried out in accordance with Article 585 of the TCC whereas fully paid share capital transfer transactions should be carried out in accordance with Article 595 of the TCC. These two regulations are likely to cause problems in practice. In this respect, it will be appropriate to delete the statement regarding the regulation of the transfer of the unpaid main capital share from Article 585 of the TCC and to complete the inadequacies of such statement in a manner to be in accordance with Article 595 of the TCC. In order to protect the main capital, it is imperative that the measures to prevent problems that arise during the transfer of the unpaid main capital share are re-regulated by reconsidering the provisions again. Both types of main capital share transfer agreements must be in writing. In addition, the written contract must be signed before a notary or commercial registry officer.

Limited Partnership, Main Capital Share, Transfer of Fully Paid Main Capital Share, Written Form Requirement, Shareholders Meeting Approval.

I. Giriş

Limited ortaklık, ticaret şirketleri arasında sayılarak, anonim ortaklık ve paylı komandit ortaklık ile birlikte sermaye şirketi olarak düzenlenmiştir (TTK m. 124). Anonim ortaklık, kollektif, ve kooperatif şirketler ticari hayatın içinde gelişerek ortaya çıkmış iken limited ortaklık, Alman kanun koyucu tarafından iradi olarak yaratılan bir ortaklık türüdür.1 Bu şirket türü, şahıs şirketi niteliği ağır basan, fakat ortaklarının şirket borçlarından sorumluluğunun sınırlandırıldığı bir şirket tipine ekonomik nedenlerle duyulan ihtiyacı karşılamak için yaratılmıştır.2 Almanya’da sömürgelerle yapılan ticaretin kolaylaştırılması maksadıyla kanun koyucu tarafından gerçekleştirilen limited ortaklık doğal olarak gelişen şirket tiplerine nazaran uygulamada en çok tercih edilen şirket tipidir.3

Limited ortaklık bugün anonim ortaklık ile kollektif ortaklık unsurlarını taşıyan ve şahıs şirketi ile sermaye şirketi arasında konumlandırılmış melez (karma) bir ortaklık türüdür. Doktrinde TTK’daki düzenlemelerden yola çıkarak limited ortaklık bünyesinde unsurlarını barındırdığı şahıs ve sermaye şirketlerinin tam ortasında olduğu görüşü savunulurken4 6102 sayılı TTK’da yapılan düzenlemelerle limited ortaklığın anonim ortaklık tipine daha fazla yaklaştığı ileri sürülmektedir.5

Limited ortaklık, TTK’da paylı komandit ortaklıktan sonra Altıncı Kısımda 573 ile 644 maddeleri arasında, beş bölüme ayrılarak 71 madde olarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemelerin bir kısmı limited ortaklığa özgü iken TTK m. 578, 584, 585, 592, 609, 610, 617, f. III, 622, 629, f. I, III, 633, 634, 635, 636, f. V, 643 ile “Uygulanacak Hükümler” başlığı altında 14 adet anonim ortaklık hükmüne atıf yapılarak düzenlenmiştir.