Ticari İşletmenin Devrinde Hakların ve Borçların İntikali
Transition of Rights and Debts During Transfer of Business
Şeref ERTAŞ
Bir ticari işletme devredildiğinde, hem borçları hem de hakları birlikte devrolur. Bu devirde devrolunan işletmenin alacaklılarına yasada güvenceler sağlanmış ancak devralanın alacaklıları bakımından bu konuda bir tedbir yasada öngörülmemiştir. İşletmenin borçlarının intikalinde, borçlar kanunu ile Ticaret kanundaki farklılıklar giderilmedir.
Ticari İşletmenin Devri.
When a commercial business is transferrred to another entity, all rights and debts are also devolved to the new owner of the business. During this devolvement, rights of the creditors of the transferred business are secured by laws however there are no precautions provided in the law for the creditors of transferee. Therefore, differences between Turkish Code of Obligations and Commercial Code should be eliminated for devolving the debts of a business entity.
Transfer of Business Entity.
I. Giriş
Bu çalışmamızda, TBK m. 202’ye göre bir ticari işletmenin devrinde, devralanın, devredilen işletmenin borçlarından sorumluluğunun kapsamını ve koşullarını inceleyeceğiz.
Esasen TBK m. 202’de, bir malvarlığının veya bir işletmenin devredilmesinden söz edilmektedir. 6102 sayılı TTK m. 11/3’de ise bir ticari işletmenin devrinden söz edilmektedir. Çalışmamızda, önce bu kavramları açıklandıktan sonra, TBK m. 202’deki konuya ilişkin hükmü izaha çalışmak istiyoruz. Ayrıca bu hükümlerin, alacaklılara zarara sokmak amacıyla kullanılması halinde, hukukumuzda buna karşı öngörülen yasal imkânlar anlatılacaktır.
II. Malvarlığı (Mamelek) Kavramı
Bir kimsenin hukuki bir bütünlük içeresinde sahip olduğu değeri para ile ölçülebilen mallar ve haklar ile sorumlu olabileceği borçların toplamına, o kişinin malvarlığı denilir. Kısacası kişinin malvarlığı sahip olduğu aktif ve pasifler toplamından ibarettir.1