Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Arabulucu Sözleşmesi

Mediator Agreement

Emel BADUR

Arabuluculuk, Türk Hukuku’na 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun kabulü ve yürürlüğe girmesiyle birlikte 2012 yılında dahil olmuş, nispeten yeni bir alternatif uyuşmazlık çözüm yoludur. Tarafların aralarındaki uyuşmazlığı arabuluculuk yoluyla çözmeyi denemek için kurdukları sözleşmeye arabuluculuk sözleşmesi adı verilir. Arabulucu sözleşmesi ise aralarındaki uyuşmazlığı arabuluculuk yoluyla çözmeyi kararlaştıran tarafların, arabulucuyla yaptıkları ve arabulucunun uyuşmazlığın taraflarına arabuluculuk etmeyi yükümlendiği sözleşmedir. Arabulucu sözleşmesinde uyuşmazlığın tarafları (veya sadece taraflardan biri) arabulucuya ücret ödemeyi yükümlenmektedir.

Arabulucu Sözleşmesi, Arabuluculuk, Eş Arabuluculuk, Arabuluculuk Sözleşmesi.

Mediation is a relatively new alternative dispute resolution method that has been incorporated into Turkish Law in 2012 in line with the adoption and inuring of the Mediation in Civil Disputes Act No. 6325. The agreement made between the parties in order to show endeavor for settlement of the dispute between the parties by means of mediation is called mediation agreement. The mediator agreement is the agreement between the parties, who decided to settle the dispute through mediation, and mediator in which the mediator undertakes to mediate the parties of the dispute. In mediator agreement the parties of the dispute are (or only one of the parties is) obliged to pay the mediator fee..

Mediator Agreement, Mediation, Co-mediation, Mediation Agreement.

Giriş

Arabuluculuk Türk hukukuna, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun (HUAK) kabulü ve yürürlüğe girmesi ile birlikte 2012 yılında dahil olmuş, nispeten yeni bir alternatif uyuşmazlık çözüm yoludur. Kazan-kazan ilkesinin hâkim olduğu bu alternatif uyuşmazlık çözüm yolunda, taraflar arabulucunun süreç yönetiminde, aralarındaki uyuşmazlığı çözüme kavuşturmaya yönelik görüşmeler yaparlar.

Arabuluculuk, HUAK m. 2/1-b’de, sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması halinde çözüm önerisi de getirebilen, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyari olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak tanımlanmıştır. Aynı Kanun gereğince arabulucu; “Arabuluculuk faaliyetini yürüten ve Bakanlıkça düzenlenen arabulucular siciline kaydedilmiş bulunan gerçek kişiyi” ifade eder.

Arabuluculuk kural olarak gönüllülük (iradilik) esasına dayanan bir alternatif uyuşmazlık çözüm yoludur. İradi (ihtiyari) arabuluculukta uyuşmazlığın tarafları, aralarındaki uyuşmazlığı arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşturmayı -en azından bu yolu denemeyi- tercih ederler. İradi arabuluculuğa uyuşmazlık yargıya taşınmadan önce başvurulabileceği gibi, uyuşmazlık yargıya taşındıktan sonra da başvurulabilir. Tarafların aralarındaki uyuşmazlığı arabuluculuk yoluyla çözmeyi denemek için kurdukları sözleşmeye arabuluculuk sözleşmesi adı verilir.