Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Çocuğun Soybağını Değiştirme ve Resmi Belgede Sahtecilik Suçunun Ayrıştırılması

Necati MERAN

TCK’nın 231’inci maddesinde öngörülen çocuğun soybağının değiştirilmesi suçu, resmi belgede sahtecilik suçu ile karıştırılabilmekte, bu konuda Yargıtay Daireleri arasında da içtihat farklılıkları bulunmaktadır. Makalede, çocuğun soybağının değiştirilmesi suçu, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun ilgili maddeleri ve Türk Ceza Kanununun resmi belgede sahtecilik suçlarına ilişkin maddeleriyle karşılaştırılarak incelenmiştir.

Çocuğun Soybağının Değiştirilmesi, Çocuğun Soybağının Gizlenmesi, Resmi Belgede Sahtecilik, Nüfus Kayıtlarında Sahtecilik, Çocuğun Tanınması.

The alteration of child’s lineage offense envisaged in the Turkish Penal Code art.231 can be confused with forgery in official documents offense, in this subject there are different case-laws between Supreme Court Departments. In this article, altering the child’s lineage offense is examined by comparing with related articles in Civil Registration Services Code no.5490 and forgery in official documents offense in Turkish Penal Code.

Altering the Child’s Lineage, Conceal the Child’s Lineage, Forgery in Official Documents, Forgery in Birth Records, 
Acknowledgement of Child.

I. GENEL OLARAK

Türk Medeni Kanununun 282. maddesi uyarınca çocuk ile ana arasında soybağı doğumla, çocuk ile baba arasındaki soybağı ise, ana ile evlilik, tanıma veya hakim hükmüyle kurulur. Soybağı ayrıca evlat edinme yoluyla da kurulabilir.

Türk Medeni Kanununun 42. maddesinde, “kişisel durumdaki değişiklikler, özellikle evlilik dışı bir çocuğun tanınması veya hakimin babalığa karar vermesi, soybağının düzeltilmesi, evlat edinme ya da bulunmuş bir çocuğun soybağının belli olması, ilgili kanun hükümlerine göre kütüğe işlenir.” hükmüne yer verilmiştir.

Bir çocuğun soybağının değiştirilmesi ya da gizlenmesi, sahtecilik suçu ve bir sahte belgeyle birlikte gerçekleştirilebileceği gibi, nüfus kütüklerindeki kayıtların beyana da dayanabileceği gözetildiğinde, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 15. Maddesinde öngörüldüğü üzere sözlü beyana dayalı olarak gerçekleştirilebilir.