Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avrupa Birliği Adalet Divanı Tarafından Tanınan Hukukun Genel İlkeleri, Hukuki Niteliği ve Üye Ülkelere Etkisi

General Principles of Law’s Legal Nature Legitimised by Court of Justice of the European Union and Effects on Member Nations

Duygu ŞENER

Kendi içerisinde hem çağdaş hem de farklı hukuk sistemlerine sahip üyeler barındıran Avrupa Birliği tüm bu özellikleri kendi içinde de barındırmaya çalışan başlı başına kendine has özelliklere sahip bir hukuk sistemidir. Bu sistemi üye devletlerin ulusal mahkemeleriyle eş güdümlü olarak yöneten Avrupa Birliği Adalet Divanı ise kendisine temyiz edilen davalarda Birlik Hukukunu yorumlarken yazılı olmayan hukuk kurallarından hukukun genel ilkelerine de atıfta bulunmaktadır. Çalışma Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın tanıdığı ve atıfta bulunduğu hukukun genel ilkelerini tanımlarken bu ilkeleri nasıl yorumladığını da analiz edebilmek adına emsal kararlar üzerinden Birlik Hukukunun nasıl uygulandığını daha iyi anlamayı hedeflemektedir.

Avrupa Birliği, Adalet Divanı, Hukukun Genel İlkeleri, AB Hukuku, Divan Kararları.

The European Union, which has members of both modern and different legal systems, is a legal system which has its own unique features. The European Court of Justice, which manages this system in coordination with the national courts of the member states, refers to the general principles of law from unwritten law rules in interpreting from Union Law in the cases appealed to it. The study aims to better understand how works Union Law and applied through peer decisions in order to analyse how it interprets the general principles of the law that the Court of Justice of the European Union recognizes and refers to.

European Union, Court of Justice, General Principles of Law, EU Law, Judgments of the Court.

Giriş

Günümüzde medeni bir hukuk sisteminin olduğu bütün ülkelerde ve uluslararası hukukta yazılı veya yazısız şekillerde var olan bir değer olarak hukukun genel ilkelerini, bilindik hukuk sistemlerinden farklı olan Avrupa Birliği Hukuku açısından da incelemek gerektiği düşünülerek ve bu incelemeler neticesinde Birlik Hukuku süjelerinin daha iyi anlaşılması hedeflenerek hazırlanmış bu kısa çalışma beş ana bölüm olmak üzere toplam yedi bölümden oluşmaktadır.

Çalışmamızın birinci bölümde en gelişmiş hukuk sistemlerinden biri olan birlik hukukun genel özelliklerinden bahsedilerek konu tanıtılacak. Bölümün devamındaysa Avrupa Birliği Adalet Divanı son tüzük değişikliği üzerinden kısaca tanıtılarak, hukuksal yetkinliği ve bu yetkinliği kullanırken yararlandığı kaynaklara değinilerek söz konusu birlik hukuku pekiştirilmeye çalışılacaktır.

İkinci bölümümüzdeyse hukuki ilke ve kuralların ayrımını daha iyi ve doğru yapabilmek adına hem lengüistik hem de uluslararası hukuk alanında ilke ve kuralın tanımı yapılarak neden farklı oldukları ve bu farklılıklar dolayısıyla karıştırılmaması gerektiği anlatılmaya çalışılmıştır.