Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Askerî Ceza Kanununda Emre İtaatsizlikte Israr Suçu

The Crime of Insist on Failure to Obey Order in the Military Criminal Code

Gökhan Yaşar DURAN

1930 tarihli Askerî Ceza Kanunu (AsCK)’nun Üçüncü Bap, ‘Askeri itaat ve inkıyadı bozan suçlar’ başlıklı Beşinci Faslının, 87’nci maddesinde emre itaatsizlikte ısrar suçu, 88’inci maddesinde, bu suçun nitelikli halleri, 89’uncu maddesinde ise suçun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hali düzenlenmiştir. Makalede, suçun unsur ve özellikleri, nitelikli halleri, neticesi sebebiyle ağırlaşmış şekli, doktrindeki görüşler ve Yüksek Mahkeme kararları ile birlikte incelenecektir.

Emre İtaatsizlikte Israr, Askeri Suç, Büyük Zararlar Veren İtaatsizlik.

The crime of insist on failure to obey order in Article 87, qualified forms of this offence in Article 88, aggravation of this offence due to its consequences in Article 89 are regulated under the Chapter Three title of “Ruining of military obedience and subjugate” of the Military Criminal Code (MCC) dated 1930. In this study, elements of this crime and its properties, qualified forms of this offence, aggravation of this offence due to its consequences, views in doctrine and judgments of Supreme Court will be examined.

Failure to Insist on Obey Order, Military Offence, Disobedience which Take its Toll.

I. Genel Açıklamalar

Askerî Ceza Kanunu (AsCK) da diğer ceza kanunları gibi eskilik, kültürellik, siyasilik ve eşitlik ilkeleri gibi karakteristik özellikleri sahiptir. Askerî ceza hukukuna ilişkin kurallar, savaşlarla birlikte doğmuş, eski bir tarihe sahiptir.1 Askerlerin emre itaatsizlik eylemleri ise, eski dönemlerden bu yana gerek ülkemiz gerekse de diğer ülke askerî ceza kanunlarında (örneğin, Amerika Birleşik Devletleri,2 İtalya,3 Fransa, Kanada, Brezilya, İsveç, Danimarka, Lüksemburg, Hollanda, İsrail4 ) askerî bir suç olarak düzenlenmiştir.

Emre itaatsizlikte ısrar suçu, Alman Askeri Ceza Kanunu’nun5 Türkçeye tercüme edilmesi suretiyle 1632 sayılı AsCK’ya alınmış olan suç tipleri arasında yer almaktadır.6 Uygulamada ‘emre itaatsizlikte ısrar suçu’ olarak bilinen bu suç, 1632 sayılı AsCK’nın orijinal metninde, ‘İtaatsizlikte ısrar edenlerin cezası’ başlığı altında 87’nci maddede iki fıkra halinde şöyle düzenlenmişti:

‘1. Hizmete müteallik emri hiç yapmayan, itaattan fiilen veya söz ile imtina eden veya emir tekrar edildiği halde itaat etmemekte ısrar edenler iki seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.