Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İdarî Yargıda İstinaf Uygulamasındaki Bazı Sorunlar Üzerine Düşünceler

Thoughts on Some Problems in Appeal Application in Administrative Jurisdiction

Ramazan ÇAĞLAYAN

İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda 2014 yılında değişiklik yapılmıştır. Bu düzenlemeyle “istinaf” usulü kabul edilmiştir. Benzer durum diğer yargılama usulleri için de geçerlidir. İstinaf usulü 2016 yılında fiilen uygulanmaya başlanmıştır. İstinaf İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinde düzenlenmektedir. Ancak istinafa ilişkin tüm kurallar bu maddede yer almamaktadır. Şekil ve usul bakımından temyiz usulüne atıf yapılmakla yetinilmiştir. Bu durum bazı tartışmaları da beraberinde getirmektedir. Öte yandan bazı kararlara karşı istinaf yolu kapatılmıştır. Burada parasal bir miktar esas alınmıştır. Bu miktarın tespitinde de sorunlar ortaya çıkmaktadır. Yine istinaf ince-lemesi sonunda verilecek kararlar bakımından da açıklığa kavuşturulması gereken hususlar bulunmaktadır. Bu çalışmada belirtilen bu konular üzerinde durulacaktır.

İstinaf, Hak Arama Özgürlüğü, İstinaf Sınırı, İstinaf İncelemesi, Mahkemenin Yetkileri.

The Code of Administrative Procedure was amended in 2014. The “appeal” procedure was accepted with this regulation. The same applies to the other proceedings. De facto implementation of the appeal procedure was start-ed in 2016. The appeal is regulated in Article 45 of the Code of Administrative Procedure. However, all the rules with regards to the appeal haven’t been included in this article. Only reference was made to the cassation proce-dure in terms of form and procedure. This situation introduces some discussions with itself. On the other hand, appeal as a legal remedy against some decisions has been annuled. A monetary amount is taken as basis at this point. Also problems are arising in the determination of this amount. There are also issues those are needed to be clarified in terms of decisions to be made at the end of the appeal review. These mentioned issues will be dis-cussed in this study.

Appeal, Freedom to Seek Rights, Limit of Appeal, Appeal Review, Court Powers.

Giriş

Kanun yolu kavramı, henüz kesinleşmemiş bir derece mahkemesi kararının üst mahkemede incelenmesini sağlayan hukukî imkânı ifade etmektedir.1 Bu yolla, kararın usule ve hukuka uygun olup olmadığı denetlenmektedir.2

İdarî yargılama usulünde, 2014 öncesinde “itiraz” ve “temyiz” olarak iki olağan kanun yolu bulunuyordu. İtiraz ve temyiz kanun yolları birbirine alternatif idi. Yani itiraza tabi davalar için temyiz yolu kapalı idi. 2014 tarihli ve 6545 sayılı Kanunla, idarî yargılama usulünde, “itiraz” kanun yolu kaldırılarak, “istinaf” kanun yolu kabul edilmiştir. Bu yeni düzenleme 2016’dan itibaren de fiilen uygulanmaya başlanmıştır.

İstinaf kanun yolu 2577 sayılı İdarî Yargılama Usulü Kanununun 45’inci maddesinde düzenlenmiştir. Ancak maddede detaylara yer verilmeden, istinafa ilişkin temel kurallara yer verilmiştir. Usul bakımından da temyizin usul ve şekline atıf yapılmakla yetinilmiştir. Bu durum uygulamada birçok tartışmayı da beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada, idarî yargılama usulünde istinaf kanun yolunun kabulü ile ortaya çıkan bazı meseleler üzerindeki düşüncelerimizi ortaya koymaya çalışacağız.