Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Netice Sebebiyle Ağırlaşmış Suç Kavramı ve Yaralama Suçları

Necati MERAN

Netice sebebiyle ağırlaşmış suçların temelini oluşturan genel bir hüküm niteliği taşıyan TCK’nın 23’üncü maddesinin yorumlanması ve yaralama suçlarında bu maddenin uygulanma biçimi ile ilgili açıklamalar ve öneriler.

Kast, Taksir, Olası Kast, Sübjektif Sorumluluk, Netice Sebebiyle Ağırlaşmış Suçlarda Olası Kast İndirimi.

Explanations and suggestions on the interpretation of Turkish Penal Code art.23 which is bearing a general provision for the offences aggravated by his consequences and the application of this article to the injuring crimes.

Intent, Recklessness, Eventual Intent (Dolus Eventualis), Subjective Liability, Eventual Intent Reduction in Offences Aggravated by his Consequences

I. GENEL OLARAK

Ceza Kanunlarında ve mülga 765 sayılı Ceza Kanununda bir objektif (kusursuz) sorumluluk biçimi olarak öngörülmüş olan netice sebebiyle ağırlaşmış ya da kastın aşılması suretiyle işlenen suçlarda, fail ağır ya da başka sonucun bütün neticelerine katlanmakta, meydana gelen ağır sonuç açısından failin kusurunun bulunup bulunmadığının araştırılmasına gerek görülmemekteydi. Ancak, bu durum, hukukun evrensel ilkelerinden olan “kusursuz ceza olmaz” kuralına aykırılık oluşturduğundan meydana gelen ağır sonuç açısından failin en azından taksirle hareket etmiş olması aranmış1 ve bu ilke hüküm olarak TCK’nın 23’üncü maddesinde yer bulmuştur.

Mülga 765 sayılı TCK’nın;

452’nci maddesinde, Katil kastiyle olmıyan darp ve cerh veya bir müessir fiilden telefi nefis husule gelmiş olursa fail, 448’inci maddede beyan olunan ahvalde sekiz, 449’uncu maddede yazılı ahvalde on ve 450’nci maddede muharrer ahvalde on beş seneden aşağı olmamak üzere muvakkat ağır hapse mahkum olur.