Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sağır mı? İşitme Engelli mi?

Remzi ÖZMEN

I. Giriş ya da Herkesin Tanımı Kendine

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından, “sağırların, işitme ve görme engelli bireylerin yayın hizmetlerine erişiminin iyileştirilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek” amacıyla hazırlanan Sağırların, İşitme ve Görme Engellilerin Yayın Hizmetlerine Erişiminin İyileştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 11.10. 2019 tarihli ve 30915 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin kapsamı; “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yargı yetkisi altındaki ulusal karasal televizyon yayın lisansına veya geçici yayın hakkına sahip ulusal karasal özel medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun sunduğu televizyon yayın hizmetleri” olarak belirlendi.

Başlığında, hem “sağır” deyimine hem “işitme engelli” deyimine yer verilen Yönetmeliğin “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinde işitme engelli: “Programların işitsel unsurlarına kısmen veya tamamen erişimi olmayan bireyler”; sağır ise; “İşitmeyen ve sağır toplumun kültürünü taşıyan, ana dil olarak işaret dilini kullanan ve dolayısıyla programların işitsel unsurlarına hiçbir erişimi olmayan bireyler” olarak tanımlanıyor.