Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ayim’in Belli Bir Miktarı İçeren Tazminat Kararları Genel Hükümler Dairesinde İnfaz ve İcra Olunabilir Mi?

Coşkun ÖZBUDAK

Makalede, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 28’inci maddesinin 6352 sayılı Kanunla değiştirilmesinden sonra, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin belli bir miktarı içeren tazminat kararlarının, doğrudan ilamlı icra takibi yoluyla infaz edilip edilemeyeceği tartışılacaktır.

Tam Yargı, İptal Davası, Tazminat, Genel Hükümler, İlamlı İcra, Şikâyet, Takibin İptali, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, AYİM Kanunu, İdari Yargılama Usulü Kanunu, İcra ve İflas Kanunu.

In this article, after the amendment made in the art. 28 of Code of Administrative Procedure no.2577 with the Code no. 6352, if the Supreme Military Administrative Court’s compensation decisions mentioning a stated amount can be executed directly thorough the execution proceeding upon a writ will be discussed.

Full Remedy, Action for Annulment, Compensation, General Provisions, Execution of a Writ, Complaint, Annulment of Execution Proceeding, Supreme Military Administrative Court, Cod of Supreme Military Administrative Court, Code of Administrative Procedure, Code of Debt Enforcement and Bankruptcy

I. GİRİŞ

Bilindiği gibi, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) hukuki dayanağını doğrudan Anayasadan alan, askeri olmayan makamlarca tesis edilmiş olsa bile, asker kişileri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların yargı denetimini yapan ilk ve son derece mahkemesidir (Any. m. 157).

1602 sayılı AYİM Kanununun 1’inci maddesine göre de AYİM, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş bağımsız bir yüksek mahkemedir.”

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli bulunan veya hizmetten ayrılmış olan subay, askeri memur, astsubay, askeri öğrenci, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er, erbaş ve erler ile sivil memurları ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin idari işlemlerden ve eylemlerden dolayı; yetki, sebep, şekil, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından bahisle, menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılacak iptal davaları, aynı idari işlem ve eylemlerin haklarını ihlal etmesi halinde açılacak tam yargı davaları, doğrudan doğruya ve kesin olarak Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde çözümlenir ve karara bağlanır (AYİM K. m. 20, m. 21).