Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

818 Sayılı Borçlar Kanunu ile Karşılaştırmalı Olarak 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanununa Göre Ürün Kirası

Sevda BO

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunuyla, ürün kirası sözleşmesine ilişkin olarak bir takım önemli değişiklikler yapılmıştır. Öncelikle sözleşmenin adı Türkçeleştirilmiş ve ürün kirası olarak isimlendirilmiştir. Bu çalışmada 818 sayılı Borçlar Kanunu ile 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun ürün kirasına ilişkin düzenlemeleri karşılaştırılarak, ürün kirası sözleşmesi, yeni Kanuna göre değerlendirme konusu yapılmıştır. Eski düzenlemeden farklılaşan yönlere değinilmiş ve ürün kirası yeni Kanun sistematiği esas alınarak açıklanmıştır.

Hasılat Kirası , Ürün Kirası , Kira Sözleşmesi , Kira Bedeli , Kanunların Karşılaştırması .

Some important changes have been made about the product rental agreement with the Turkish Code of Obligations No. 6098. Firstly the name of the agreement was changed and named as the product rental contract. In this study, the product rental contract is examined according to the new Code with the comparison of the provisions in the Code of Obligations No. 818 and the Turkish Code of Obligations No 6098. Differentiating points from the old Code are addressed and the product rental contract is described on the basis of the new Code’s systematic.

Lease of a Reveneue-Generatingasset, Product Rental, Rental Agreement, Rental Charges, Comparison of Laws.

I. GİRİŞ

Ürün kirası, 818 sayılı Borçlar Kanununun (BK) “Akdin muhtelif nevileri” başlıklı ikinci kısmında 270-298’inci maddeler arasında düzenlenmişti. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununda (TBK) ise “Özel borç ilişkileri” başlıklı ikinci kısmında 357-378’inci maddeler arasında düzenlenmiştir. Kanun değişikliği sonucu, ürün kirasını TBK’ya göre inceleme gereği doğmuştur.

TBK’nın ve BK’nın ürün kirasına ilişkin düzenlemeleri karşılaştırıldığında ilk göze çarpan, Kanunda Türkçeleşmeye gidildiğidir. TBK’da ürün kirasına ilişkin olarak esaslı bir kanun değişikliğine gidildiğini söyleyemeyiz; ancak, hem kavramsal olarak hem de içerik açısından yine de bazı yenilikler söz konusudur. Yeri geldikçe bu yenilikler üzerinde durulacaktır.

Ürün kirası TBK’daki sistematiğe paralel şekilde ve BK’daki hükümlerle karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır. Öncelikle sözleşmenin tanımına, hukuki niteliğine ve unsurlarına değinilecektir. Sonrasında, tarafların borçları üzerinde durulacak ve sözleşmenin sona erme şekilleri incelenecektir. Son olarak da, sözleşmenin sona ermesinin sonuçlarına değinilecek ve kısaca hayvan kirası üzerinde durulacaktır.