Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Ticaret Kanununa Göre Ticari Defterlerin ve Belgelerin Saklanması

Soner ALTAŞ

Ticarî defterler in ve belgelerin saklanması hususuna, hem 6762 sayılı hem de 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda yer verilmiştir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda eski Kanunun konuya ilişkin bazı hükümleri aynen muhafaza edilmiş iken, bazı noktalarda eski Ticaret Kanunundan ayrılınmış ve yeni hükümler ihdas edilmiştir. Bu çalışmada, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun ticarî defterler in ve belgelerin saklanmasına ilişkin düzenlemeleri ile ticari defterlerin sahibi lehine ve aleyhine delil olması hususları ele alınmaktadır.

Tacir, Ticarî Defterler, Ticari Belgeler, Saklama Yükümlülüğü, İdarî Para Cezası.

The issue of retaining the commercial books and documents is included in both the former Turkish Commercial Code No.6762 and the new Turkish Commercial Code No.6102.

While keeping some provisions of the former Commercial Code on this subject, the New Turkish Commerical Code No.6102 is separated from the former Code at some points and brought new provisions. In this study, regulations, brought by the new Turkish Commercial Code No.6102, regarding the retain of the commercial books and documents, and their weight of evidence are discussed.

Merchant, Commercial Books, Commercial Documents, Retain Obligation, Administrative Fine.

I. GİRİŞ

Bilindiği üzere, 6762 sayılı eski Ticaret Kanununda, tacirlerin ticari defter tutmaya mecbur olduklarını hükme bağlanmış ve hangi defterlerin tutulması lazım geldiği gerçek ve tüzel kişi tacir bazında belirtmişti (ETK m. 20, m. 66). 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun (TTK)1 ise 64’üncü maddesi, ticari defter tutma yükümüne ayrılmış ve her tacirin ticari defterleri tutmak ve defterlerinde, ticari işlemleriyle ticari işletmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini ve her hesap dönemi içinde elde edilen neticeleri, Kanuna göre açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorunda olduğu hükme bağlanmıştır.

Gerek 6762 sayılı gerek 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ticari defterlerin tutulmasına özel önem atfetmiş ve bu yükümlülüğe aykırı davrananlar için, hem hukuki hem de cezai sorumluluk öngörmüştür. Her iki Kanunun bu alanda öngördüğü ve özel önem verdiği bir diğer yükümlülük de ticari defterlerin ve belgelerin saklanmasına ilişkindir.

İşte, bu çalışmamızda 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun ticari defterlerin ve belgelerin saklanmasına ilişkin temel düzenlemeleri ile ticari defterlerin ve belgelerin sahibi lehine ve aleyhine delil olması hususları üzerinde durulacaktır.