Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

SGK’ya Ödenen Askerlik
 Borçlanması Gibi Hizmet 
borçlanması Paralarını Geri Alma İmkânı Getirildi

Vakkas DEMİR

SGK’ya yapılan askerlik borçlanması gibi, yurt dışı borçlanması ve doğum borçlanması gibi 5510 sayılı yasanın 41’inci maddesinde belirtilen bütün hizmet borçlanması bedelleri, aylık bağlanmamış olması şartıyla, bir defaya mahsus olmak üzere, SGK’dan geri alınabilmektedir.

SGK’ya Yatan Hizmet Borçlanma Bedellleri, Askerlik Borçlanması, Yurt Dışı Borçlanması.

I. GİRİŞ

Halk arasında yaygın olan bir inanış vardır. O inanış da şudur ki; “Devlet alacağını vatandaştan kolaylıkla ve gerekirse zorla alır, ama vatandaşın Devlete verdiği parayı vatandaşın alması çok zordur.” şeklindedir.

Gerçekten de, çalışma ve iş hayatına baktığımızda, vergi ve sosyal güvenlik alacaklarından tutun da, telefon ve sair gider belgelerine kadar, devletin her alacağı vatandaş tarafından günü gününe ödenmekte ve takip edilmektedir. Ancak, vatandaş tarafından devlete yapılan ödemeler, sehven veya hatayla yapıldığı kamu görevlileri tarafından tespit edilse bile, bunların tahsili birkaç haftayı, hatta birkaç ayı bulabilmektedir.

İşte, kamu kurumlarına ve kuruluşlarına vatandaşlar tarafından yapılan ödemelerin bu denli zor olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, vatandaşlar tarafından SGK’ya yapılan askerlik borçlanması bedellerinin SGK’dan geri alınabilme imkânı büyük bir önem taşımaktadır.