Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İhale Hukukunda Sözleşmenin Devri Müessesesi

Murat ARAPGİRLİ

6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 205. maddesinde sözleşmenin devri düzenlemiştir. İhaleler sonucu imzalanan sözleşmeler ise 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre yürütülmektedir. 4735 sayılı Kanunun 16. maddesinde sözleşmenin devrine ilişkin esas ve usuller belirlenmiştir. Ayrıca ikincil mevzuatta da sözleşmenin devrine ilişkin hüküm ve açıklamalar yer almaktadır.

4735 sayılı Kanuna göre sözleşmenin devredilebilmesi için bazı şartların gerçekleşmesi gerekir. Bu şartlar, sözleşmenin devri için ihale yetkilisinin yazılı izni olması, sözleşmenin devrinin zorunlu hale gelmesi, sözleşmeyi devralacak kişinin ilk ihaledeki şartlara sahip olması ve üç yıl içinde aynı yüklenici tarafından başka bir sözleşmenin devredilmemiş olmasıdır.

Sözleşmenin Devri, Devir Sözleşmesi, Devralan, Yüklenici.

The transfer of the contract is arranged in Turkish Code of Obligation article no.205. On the other hand, Government Tender Contracts Law (no.4735) is applied for the contracts signed upon the government tenders and the principles and methods for the transfer of a contract is defined in the article no.16 of the this Law. Besides, in the secondary legislation the provisions and explanations for the transfer of the contract are also mentioned.

According to the Law no. 4735, to transfer the contract some conditions should be fulfilled. Those conditions are the written permission of the tender authority for the transfer of the contract, having adequate qualifications of the transferee to fulfill conditions required in the initial tender and there shouldn’t be any other contract transferred by the same contractor.

Transfer of the Contract, Transfer Agreement, Transferee, Contractor.

I. GİRİŞ

6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun (BK) 205’inci maddesinde sözleşmenin devri düzenlenmiştir. BK’ya göre sözleşmenin devri, sözleşmeyi devralan ile devreden ve sözleşmede kalan taraf arasında yapılan ve devredenin bu sözleşmeden doğan taraf olma sıfatı ile birlikte bütün haklarını ve borçlarını devralana geçiren bir anlaşmadır. Sözleşmeyi devralan ile devreden arasında yapılan ve sözleşmede kalan diğer tarafça önceden verilen izne dayanan veya sonradan onaylanan anlaşma da sözleşmenin devri hükümlerine tabidir.

Sözleşmenin devri müessesesi, hukuki niteliği itibarıyla, üç taraflı sui generis bir sözleşme olan yüklenme sözleşmesi ile gerçekleşir. Bu halde mevcut sözleşme ortadan kalkmamakta, aksine varlığını sürdürmekte; ancak tarafı değişmektedir.1 Sözleşmede taraf sıfatının devri, devrin sonuçlanmasına ilişkin bir taahhüt işlemi ile değil; bir tasarruf işlemi ile gerçekleşir.2

Sözleşmenin devrinin geçerliliği, devredilen sözleşmenin şekline bağlıdır. BK’ya göre, ilk sözleşme yazılı olarak yapılmış ise sözleşmenin devri sözleşmesinin de yazılı olarak yapılması gerekirken devre konu sözleşme sözlü olarak yapılmış ise sözlü bir sözleşme ile devir işlemi yapılabilir.