Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Başkasına Ait Kimlik Bilgilerini Kullanma Suçu (TCK m.268)

Cengiz OTACI 


Son yıllarda sıklıkla işlenen, başka suç tipleri ile karıştırılan bu suç, suçu meslek edinen kişilerce, soruşturmadan ve kovuşturmadan, kesinleşmiş cezaların infazından kurtulmak veya yakalama kararlarını sonuçsuz bırakmak için bir yöntem olarak kullanılmaktadır. İsnat edilen suçun soruşturması veya kovuşturması ile ilgili olarak hakkında işlem yapılan fail, başkasına ait kimlik bilgileri ni kullanmakla masum bir kişiyi cezalandırılma tehlikesiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Bu nedenle, soruşturma ya da kovuşturma yapan birimler, failin kimlik bilgilerini tespit ederken gerekli dikkati ve özeni göstermelidir. Kimlik bilgileri yalnızca beyana göre değil; fiziksel kimliğin tespiti gibi maddi delillere de dayandırılmalı, hukuk güvenliği ve adil yargılanma hakkı na önemle riayet edilmelidir. Başkasına ait kimlik bilgileri ni kullanma suçu, adliyenin işleyişinden ziyade, kişilerin hukuki menfaatlerini ağır bir şekilde ihlal eden yapısı nedeniyle “Adliyeye Karşı Suçlar” başlığı altında değil; “Kişilere Karşı Suçlar” içerisinde düzenlenmelidir.

Başkasına Ait Kimlik Bilgileri , Sahte Kimlik , Sahtecilik , İftira , Yalan Beyan , Etkin Pişmanlık .

This offence, which has been committed frequently over the last years and confused with other types of offences, has been used as a method to avoid investigation and adjudication and execution of final sentence or apprehension orders. The suspect, against whom an investigation or adjudication is launched on the ground of the alleged offence, leaves an innocent person into the threat of punishment by using the identity information belonging to the other. For this reason, due care and diligence shall be displayed by investigation and adjudication bodies in determining the identity information of the suspect. Identity information should not be based merely on the statements but it should also be based on substantial evidence such as determination of physical identity. Furthermore, legal security and the right to a fair trial should be respected with due care. The offence “using the identity information belonging to the other” causes grave violation of the legal interests of the persons rather than the functioning of justice. Thus, it must be regulated under the offences against persons rather than those against justice

Identity Information Belonging to the Other, Fake Identity, Fraud, Slander, False Statement, Effective Remorse.

GİRİŞ

TCK’nın 268’inci maddesinde düzenlenen başkasına ait kimlik bilgilerini kullanma suçu, Ceza Kanununun Dördüncü Kısmının İkinci Bölümünde “Adliyeye Karşı Suçlar” başlığı altında düzenlenmiştir. Adliyeye karşı suçlar, bağımsız yargının değişik ihlallere karşı korunmasını sağlamaktadır. Bu suçlardan bazıları yargıyı dışarıdan gelen tehlikelere karşı korurken, bir kısmı ise bizzat yargılama faaliyetine katılanların ihlallerini müeyyide altına almaktadır. Suçun, bireyin menfaatlerini ihlal eden yapısı nedeniyle, adliyeye karşı suçlar içerisinde yer alması tartışma konusudur. Fransız Ceza Kanununda iftira suçu “Adliyeye Karşı Suçlar” içinde değil, “Kişilere Karşı Suçlar” içerisinde düzenlenmiştir.1

765 sayılı TCK’da yer almayan bu suça, 5237 sayılı TCK’da yer verilmiştir. 765 sayılı TCK’nın evrakta sahtekârlık suçları arasında yer alan “memura yalan beyanda bulunma” (m. 343/2) suçu ile benzerlik göstermesine karşın, bu suçun muadili olmayıp faklı unsurları barındırmaktadır.

Resmi belge, kimi durumlarda gerekli araştırma ve inceleme yapılarak yetkili kamu görevlisi tarafından düzenlenir. Ancak bazı durumlarda, kişinin açıklamalarına güvenilerek de kamu görevlisince resmi belge düzenlenmesi mümkündür. Bu durumda, beyan üzerine düzenlenen resmi belge, beyanının doğruluğunu ispat etme gücüne sahip olmalıdır. Soruşturma ve/veya kovuşturma sırasında başkasına ait kimlik bilgilerinin kullanılması durumunda da, beyan esas alınarak bir takım resmi belgeler düzenlenip, adli işlemler yapılmaktadır.