Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İsviçre Federal Mahkemesi I. Hukuk Dairesi’nin Hayvan Bulunduranın Hukukî Sorumluluğuna İlişkin Güncel Bir Kararı

A Recent Decision of the I. Civil Chamber of the Federal Supreme Court of Switzerland on the Liability of Animal Keeper

Kerem ÖZ

Hayvan bulunduranın sorumluluğu, objektif özen yükümlülüğünün ihlaline dayanır. Kurtuluş kanıtı getirilmesi, sıkı şartlara bağlıdır. Hayvan bulunduran, genel özen yükümlülüğüne uygun davrandığına dayanarak sorumluluktan kurtulamaz. Tam tersi, objektif açıdan zorunlu olan ve somut olayın şartlarının gerektirdiği tüm tedbirleri aldığını ispat etmek zorundadır.

Hayvan, Hayvan Bulunduran, Kusursuz Sorumluluk, Özen, Zarar.

The liability for damage caused by animals is based on the violation of the objective due care. In order to exonerate, the keeper has to follow strict rules. Even if he alleges that he sticked to the rules paying usual care, it is impossible for him to exonerate. Rather, he has to prove that he has taken all objectively necessary measures required by the circumstances.

Animal, Animal Keeper, Strict Liability, Due Care, Damage.

Somut Olay

(A) (şikâyetçi), serbest çalışan bir köpek eğitmeni olup, aynı zamanda D. Köpek Akademisi’nin sahibidir. (B) (muhatap) ise, Labrador kırması Luke adlı köpeğin sahibidir.

(B), 17 Nisan 2016 tarihinde o zaman iki yaşında olan, 30-35 kg ağırlığındaki köpeği (♂) Luke’u alarak, (C) ve onun sekiz yaşındaki Collie cinsi köpeği (♀) Nala’yla bir saat geçirmek üzere etrafı çitle çevrili bir köpek parkına gitmiştir. Bir saat dolduktan sonra, (A), (B) ve (C) çitle çevrili parkın içinde sohbet etmiştir. Sohbet sırasında, Nala sakin biçimde bu üç kadının yakınında kalmıştır. Luke ise Nala’nın sükûneti karşısında heyecanlı ve tasmasına bağlı olmadan serbestçe parkta koşturmuş ve Nala’yı (muhtemelen) oyun oynamaya çağırmaya çalışmıştır. Luke sohbet halindeki bu üç kadına -ve Nala’nın da olduğu yere- doğru koştuğu sırada, (A)’ya çarpmış ve çarpışmanın sonucunda (A)’nın birçok kemiği kırılmıştır.

2 Mart 2017 tarihli dilekçeyle (A), Bülach Bölge Mahkemesi’nde dava açmış ve fazlaya dair taleplerini açıkça saklı tutarak (B)’nin davanın açıldığı tarihten itibaren işleyecek %5 faiziyle birlikte 30.000 İsviçre Frangı ödemeye mahkûm edilmesini talep etmiştir. Bülach Bölge Mahkemesi, 16 Mayıs 2018 tarihli kararıyla davayı reddetmiştir.