Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Vatandaşlığını Kaybeden Kişilerin 
Mülkiyet ve Miras Hakları

Hayal TERECi

Türk vatandaşlığından, çıkma izni almak suretiyle ayrılanların Türkiye’deki gayrimenkulleri üzerinde miras ve mülkiyet haklarını ele alınan çalışmada, öncelikle Türk vatandaşlığından çıkma izni almak suretiyle ayrılma kurumu ele alınıp bu kişilerin hukuki statüleri belirlenmiştir. Buna göre bu kişiler ayrılma tarihinden itibaren yabancı statüsüne girerler.Türk hukukunda menkul mülkiyeti ve menkuller üzerinde miras hakkı bakımından yabancılar ile Türk vatandaşları arasında bir ayrım öngörülmemişken, gayrimenkuller üzerindeki miras ve mülkiyet hakları bakımından gayrimenkullerin devletin egemenlik yetkisiyle yakından ilişkili olmasından dolayı yabancılar birtakım sınırlamalara tabi tutulabilir. 

Türk Vatandaşlığı, Türk Vatandaşlığını Kaybetme, Taşınmaz Edinimi, Vatandaşlıktan Çıkma İzni, Mavi Kart, Vatandaşlıktan Çıkanların Mülkiyet Hakkı, Vatandaşlıktan Çıkanların Miras Hakkı. 

I. GİRİŞ

Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler kayıp anından itibaren yabancı statüsündedir. Herkes kişiliğine bağlı dokunulmaz, vazgeçilmez, devredilmez temel haklara ve hürriyetlere sahiptir. Ayrıca herkes mülkiyet ve miras haklarına da sahiptir. Bu haklar, ancak kamu yararı amacıyla kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması, toplum yararına aykırı olamaz. Temel haklar ve hürriyetler, yabancılar açısından milletlerarası hukuka uygun olarak ve kanunla sınırlandırılabilir. Böylece, temel haklar arasında yer alan mülkiyet hakkı da yabancılar bakımından bu çerçevede sınırlandırılabilecektir.

Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerin de vatandaşlar gibi özel haklardan yararlanabilmeleri gerekmektedir. Ancak Anayasa’nın getirdiği eşitlik prensibi mutlak değildir; dolayısıyla yabancıların kural olarak sahip oldukları medeni haklardan yararlanmaları istisnai hükümlerle sınırlandırılabilir. Yürürlükte bulunan mevzuatımızda, Türk vatandaşlığını kaybeden kişileri farklı bir uygulamaya tâbi tutan bir hükmün bulunmadığı görülmektedir. Bu açıdan, yabancı gerçek kişilerin Türkiye’de gayrimenkul mal edinmeleri Türk vatandaşlarının tabi olduğu rejime tabidir, sonucuna ulaşılabilir.

Tapu Kanununun 35’inci maddesi, Türk hukukunda yabancıların gayrimenkul edinmelerine ve miras haklarına ilişkin genel ilkeyi ortaya koymakta olup, Anayasa’nın 16’ncı maddesine uygun olarak birtakım sınırlamalar getirmektedir.