Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Finansal Tabloların Müzakeresinin Ertelenmesi

The Postponement of the Discussions of the Financial Statements

Alperen Sefa ÇAKIRBAY

6102 sayılı TTK’da, azınlık pay sahiplerini çoğunluk karşısında korumak amacıyla pek çok düzenleme getirilmiştir. Anonim ortaklıklarda geçerli olan çoğunluk ilkesinden kaynaklanan sakıncaları önleme isteği, bu düzenlemelerin sebebini oluşturmaktadır. Finansal tabloların müzakeresinin ertelenmesi hakkı da bu amaçla azınlığa tanınmıştır ve azınlık hakları içerisinde en çok kullanılan haklardan biridir. Bu nedenle, erteleme hakkının detaylı olarak incelenmesi son derece önemlidir. Bu inceleme sayesinde, hakkın kullanımı esnasında ortaya çıkabilecek sorunlar saptanacak, çözümler sunulacaktır.

Azınlık, Azınlık Hakları, Finansal Tabloların Müzakeresi, Erteleme Hakkı, Erteleme.

Lots of regulations were done in the Turkish Commercial Law numbered 6102 to protect the minority against majority. The wish of prevention of the inconveniency sourced from majority principle in incorporated companies is the reason of these regulations. The right to postpone the discussion of the financial statements is also granted to the minority for this purpose and is one of the most widely used rights in minority rights. For this reason it is very important to examine the right of postponement in detail. Owing to this review, problems that may arise during the use of right will be determined and solutions will be presented.

Minority, Minority Rights, The Discussions of the Financial Statements, The Right to Postpone, Postponement.

Giriş

Türk Ticaret Kanunu’nda1 (TTK) azınlık pay sahiplerini çoğunluğun keyfi düzenlemelerine karşı korumak maksadıyla pek çok önlem alınmıştır. Kuşkusuz azınlık hakları bu önlemlerden biri, belki de en önemlisidir. TTK’nın 420. maddesinde düzenlenen finansal tabloların müzakeresinin ertelenmesi hakkı da bu maksatla azınlığa tanınmış bir haktır.

Bu makalede, finansal tabloların müzakeresinin ertelenmesi hakkı ile ilgili gerek eski düzenlemelere gerekse güncel düzenlemelere değinilecek, söz konusu hakkın öngörülme amacından ve niteliğinden bahsedilecektir. Bunun yanında, azınlık tarafından müzakerelerin ertelenmesi hakkının hangi koşullar altında kullanılabileceğine, erteleme hakkının kullanıldığı durumlarda ortaya çıkabilecek sorunların neler olduğuna ve bu sorunlara yaklaşımlarımıza kısaca değineceğiz. Zira, uzun yıllardır kanunlarımızda yerini alan finansal tabloların müzakeresinin ertelenmesi hakkı ile ilgili pek çok makale yazılmış, hakkın kullanım koşulları irdelenmiş ve ortaya çıkan sorunlara çözüm sunulmaya çalışılmıştır. Yargıtay’ın son yıllarda konu ile ilgili verdiği kararlara makalenin ilgili yerlerinde atıf yapılacak, böylece hem doktrin hem de yargı içtihatları bir araya getirilmeye çalışılacaktır.

I. Genel Olarak Finansal Tabloların Müzakeresinin Ertelenmesi

Finansal tabloların müzakeresinin ertelenmesi hakkı, TTK’nın 420. maddesinde düzenlenmiştir. İlgili Kanun maddesine göre, halka kapalı anonim ortaklıklarda sermayenin onda birini, halka açık anonim ortaklıklarda ise sermayenin yirmide birini haiz pay sahiplerinin istemi üzerine finansal tabloların müzakeresi ve buna bağlı konular bir ay sonraya bırakılır. Bu düzenlemeyi daha iyi anlayabilmek açısından TTK’nın 420. maddesinin tarihçesine kısaca değinmek isteriz.