Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yeni Yargı Paketinde Olması Gerekenler 
Üzerine Düşünceler

Mustafa ALBAYRAK

Hemen her yıl, yargının hızlandırılmasına yönelik birçok yasal düzenleme yapılmaktadır. Bu değişikliklerin amacı, uygulamada ortaya çıkan sorunları gidermek, yargının işleyişini kolaylaştırmaktır. Son olarak yapılması düşünülen TCK ve CMK değişiklikleri ile ilgili olarak aşağıdaki hususların da bu aşamada tartışılmasının yararlı olduğunu düşünüyoruz.

Önödeme, Uzun Süreli Hapis Cezaları, Koruma Tedbirleri Nedeniyle Tazminat, Mağdurların Kimliklerinin Gizlenmesi.

GİRİŞ

Bugüne kadar yargının işleyişini hızlandırmayı amaçlayan birçok kanun değişiklikleri yapıldı. Bunlardan en sonuncusu kamuoyunda 3. Yargı Paketi olarak adlandırılan, 5 Temmuz 2012 tarihli Resmî Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 6352 sayılı Kanundur. Meclisin tatile girmesinden önce kanunun çıkarılması düşünüldüğünden, taslaktaki birçok düzenleme metinden çıkarılmıştır.

Amacımız, yeni1 yargı paketiyle ilgili süreçte, aşağıda sunmaya çalışacağımız hususların da kamuoyunda tartışılması ve uygun görülenlerle ilgili değişikliklerin yapılmasıdır:

I. İKİ YILA KADAR HAPİS CEZASIDA ADLİ PARA CEZASINA ÇEVRİLEBİLMELİ

Türk Ceza Kanununa göre, kısa süreli olan bir yıla kadar hapis cezaları seçenek yaptırımlara; bilinçli taksir hariç taksirle işlenen suçlar nedeniyle verilen uzun süreli hapis cezaları da adli para cezasına çevrilebilmektedir (TCK m. 50).