Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Hukuku Kapsamında İmar Barışı

Zoning Reconciliation Under Criminal Law

Süleyman Emre ÖZDEMİR

7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un 16’ncı maddesi ile afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla 3194 sayılı İmar Kanunu’na “Geçici Madde 16” eklenmiştir. Mevzuata aykırı yapı inşa eden kişiler hakkında cezai müeyyideler uygulanabilmektedir. Ancak yapı kayıt belgesi alınabilecek yapılar sebebiyle çeşitli suçlardan ötürü ceza soruşturma ve kovuşturmaları devam ederken imar barışının sağlanması halinde nasıl bir yol izleneceği hüküm altına alınmamıştır. Bu sebeple çalışmamızda imar barışının bazı suç tiplerine etkisi incelenecektir.

İmar Barışı, Yapı Kayıt Belgesi, Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçu, İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu, Mühür Bozma Suçu.

Provisional Article 16 is added to Zoning Act no 3194 in order to ensure registration of buildings without licenses or contrary to annexes of their licenses within the scope of preparation for disaster risks and to ensure the reconciliation of zoning with the article 16 of the Act no 7143 Restructuring of Some Receivables and Amendments to Certain Acts. Penal sanctions can be applied on persons who construct a structure that is contrary to the legislation. However, there is no provision for the cases where zoning reconciliation is ensured when criminal investigations and prosecutions are in progress because of the various offenses committed due to structures for which building registration certificates could have been obtained. In our study, the effect of zoning reconciliation on some offenses will be examined.

Zoning Reconciliation, Building Registration Certificate, Invasion of a Place Without Right, Construction Pollution Offense, Destruction of Seal.

Giriş

7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un 16’ncı maddesi ile afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla 3194 sayılı İmar Kanununa “Geçici Madde 16” eklenmiştir. Bu kapsamda, 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kurumlara ve kuruluşlara 31.10.2018 tarihine kadar başvurulması, geçici 16’ncı maddedeki şartların yerine getirilmesi ve 31.12.2018 tarihine kadar kayıt bedelinin ödenmesi halinde,1 yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olan “yapı kayıt belgesi”2 verilebilecektir.

Düzenlemeye göre, 18.11.1983 tarihli ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanununda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içinde, 7143 sayılı Kanunun ilgili ekinde bulunan kroki ile listede sınırları ve koordinatları gösterilen alanda;3 İstanbul tarihi yarımada içinde 7143 sayılı Kanunun ilgili ekinde bulunan kroki ile listede sınırları ve koordinatları gösterilen alanlarda; 19.05.2014 tarihli ve 6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanunun 2’nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirlenmiş tarihi alanda; üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde; kesinleşmiş planlar neticesinde sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş ve Maliye Bakanlığı tarafından aynı amaçla değerlendirilmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş Hazineye ait taşınmazlar üzerinde bulunan yapılar için yapı kayıt belgesi verilmeyecektir. Dolayısıyla İmar Kanununun geçici 16’ncı maddesinde belirtilen yerler haricinde bulunan tüm yapılar için yapı kayıt belgesinin alınması mümkündür.

Mevzuata aykırı yapı inşa eden kişiler hakkında, hem idari hem cezai müeyyideler uygulanabilmektedir. İdari müeyyideler bakımından İmar Kanununun geçici 16’ncı maddesinin dördüncü fıkrasında, yapı kayıt belgesi verilen yapılarla ilgili İmar Kanunu ve Boğaziçi Kanunu uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezalarının iptal edileceği açıkça belirtilmiştir. Ancak imar barışına konu yapılar sebebiyle çeşitli suçlardan ötürü devam eden ceza soruşturmalarında ve kovuşturmalarında nasıl bir yol izleneceği hüküm altına alınmamıştır.