Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Düzenleme Ortaklık Payı – Kamu Ortaklık Payı İlişkisi

Relationship Between Share of Partnership Arrangement and Share of Public Partnership

Aynur HASOĞLU

Düzenleme ortaklık payı (DOP) ve kamu ortaklık payı (KOP) alınması İmar Hukukunun iki önemli uygulamasıdır. Her iki uygulamanın da diğerine benzeyen yönleri bulunmakla birlikte bu iki uygulama birbirinden özellikle belirli noktaları itibariyle farklıdır. Bu sebeple çalışmamızda bu iki uygulama karşılaştırmalı olarak ele alınıp değerlendirilmiştir.

İmar Hukuku, İmar Planları, Düzenleme Ortaklık Payı, Kamu Ortaklık Payı.

Share of Partnership and Share of Public Partnership practices are two important practices of Zoning Law. Whereas both practises are similar, they are totally different especially from the point of general terms. For those reasons, in our study, both practices are reviewed comparatively.

Zoning Law, Zoning Plans, Share of Partnership Arrangement, Share of Public Partnership.

Giriş

Düzenleme ortaklık payı, imar planlarında düzenleme alanı içerisinde bulunan arazilerin ve arsaların, parselasyon - arazi ve arsa düzenlemesi yapılması sebebiyle doğan değer fazlalığı karşılığında en fazla %40’ı miktarında belediyeler veya valilikler tarafından alınan ve umumi hizmetlerin yerine getirilmesi için kullanılacak olan payı ifade etmektir. Çalışmada, kısaca DOP olarak ifade edilecek düzenleme ortaklık payı uygulamasına ilişkin esaslar genel olarak İmar Kanununun1 18’inci maddesi ve İmar Kanununun 18’inci Maddesi Uyarınca Yapılacak Arazi ve Arsa Düzenlemesi ile İlgili Esaslar Hakkında Yönetmelik2 hükümleri çerçevesinde belirlenecektir.

Kamu ortaklık payı ise, İmar Kanununda ayrı bir madde olarak yer almamakla birlikte, Yönetmeliğin 12’nci maddesinde yer alan bir uygulamadır. ‘Kamu Tesisleri Arsalarına Tahsis’ başlıklı madde, düzenleme alanı içerisinde yer alan resmi tesis alanlarına ayrılan yerlerin, düzenlemeye giren parsellerin alanları oranında pay verilmek suretiyle hisselendirileceğini öngörmektedir.

Gerek düzenleme ortaklık payında belirtilen umumi hizmetlere ilişkin tesisler gerek kamu ortaklık payında belirtilen resmi tesis alanları, kamu hizmetini gerçekleştirmek üzere kullanılan ve kamu yararı amacını gerçekleştirmek üzere söz konusu olan alanlardır. Öncelikle, farklı düzenlemelerle yer almaları ve kullanıldıkları durumların farklı olması sebebiyle, bu iki uygulamanın birbirlerinden farklı olduğunu söyleyebilmemiz mümkündür. Ancak özellikle, hesaplanmaları konusunda bir açıklığın olmayışı, bu iki uygulamanın karşılıklı olarak ele alınması zaruretini doğurmuştur.