Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avrupa Birliği’nin, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası Çerçevesindeki İnsani Müdahale Operasyonlarından ve AİHM Kararlarından Örnekler (II)

Examples of Humanitarian Intervention Operations of the European Union Within the Scope of Its Security and Defence Policy and European Court of Human Rights Decisions

Oğuz SANCAKDAR,Soner EMAN

Türkiye, Avrupa’daki barış ve istikrarın korunmasına katkıda bulunan Avrupalı bir müttefik olarak, AB güvenlik ve savunma politikalarını desteklemiştir. Irak ve Suriye başta olmak üzere yaşanan olaylar insani müdahale noktasında hem ülkemizi ve hem de AB’yi yakından ilgilendirmektedir. Değişen ve gelişen koşullar çerçevesinde Birliğin güvenlik politikalarının içeriği de şekillenecektir. Bu noktada AB güvenliği için Türkiye’nin önemi vazgeçilemez niteliktedir. Bunun bilincinde bir strateji oluşturulması dünya barışı için de vazgeçilmez önemdedir. Bu bağlamda çalışma kapsamında AB İnsani Müdahale Operasyonları ve bunlara ilişkin AİHM kararlarından örnekler incelenecektir.

Avrupa Birliği, Türkiye, Güvenlik ve Savunma, İnsani Müdahale.

Turkey, as a European allies contributing to the preservation of peace and stability in Europe, has supported EU security and defense policies. The events in Iraq and Syria are closely related to our country and the EU. The content of the security policies of the Union will be shaped within the framework of changing and developing conditions. At this point, Turkey has a very important role for the European Union's security. Establishing a strategy in the awareness of this is indispensable for world peace. In this context, examples of EU Humanitarian Intervention Operations and related ECtHR decisions will be examined.

European Union, Turkey, Security and Defence, Humanitarian Intervention.

BM Güvenlik Konseyi’nin 1244 sayılı kararından sonra Kosova’nın statüsünü belirleme süreci başlamıştır. Bu sürecin başarısı yalnızca Kosova halkı için açık bir perspektif oluşturulması için değil aynı zamanda bölgenin istikrarı için de gereklilik arzetmiştir1.

AB’nin Kosova’daki sürecin sonuçlarıyla ilgili son derece önemli çıkarları ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu nedenle AB, Kosova gibi karmaşık bir çevrede özellikle polis ve hukukun üstünlüğü alanlarındaki operasyonlarda rol almak istemektedir2. İstikrar ve Ortaklık Süreci AB’nin Batı Balkanlar bölgesine yönelik politikasının stratejik bir çerçevesini oluşturmaktadır. Bu sürecin araçları Avrupa Ortaklığı, İstikrar ve Ortaklık Anlaşması, izleme mekanizması kapsamında siyasal ve teknik diyalog, hukukun üstünlüğü alanındaki standartların gözetilmesi ve Topluluğun ilgili yardım programlarıdır3.

AB, Kosova’daki statü düzenlemeleri sonrasında azami derecede önemli bir rol oynamayı taahhüt etmiştir. Bu nedenle Birlik, Kosova’da uluslararası bir varlığın bulunması ve bir AB geleceği için diğer uluslararası aktörlerle yakın eşgüdüm içinde yoğun hazırlık yapma kararı almıştır.