Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İş Kazalarının Bildiriminde
 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunuyla 
Getirilen Düzenlemeler

Ali İhsan ÖZEROĞLU

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunuyla yürürlüğe girmesiyle birlikte, iş kazası ve meslek hastalığı vakalarının bildirimi, hem iş mevzuatı hem de sosyal güvenlik mevzuatı yönünden sadece SGK’ya yapılacaktır. Bildirim yapmayan işverene ise Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü tarafından idari para cezası uygulanacaktır. Bu yazımızda iş kazası ve meslek hastalığı vakalarının bildirimi ile bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenlere uygulanacak idari para cezaları ele alınmıştır.

İş Kazası, Meslek Hastalığı, İş Sağlığı, İş Güvenliği, 6331 Sayılı Kanun, İş Kanunu, 5510 Sayılı Kanun, İş Kazası Bildirimi, İdari Para Cezası, SGK, Yaptırım.

GİRİŞ

İş kazası ve meslek hastalığı hallerinin bildirimi, çalışma hayatının izlenmesi ve teftişi (iş sağlığı ve güvenliği) yönünden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının taşra teşkilatı olan bölge müdürlüklerine, sosyal sigorta mevzuatı yönünde de Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılmaktadır. Aynı zamanda işveren, iş kazası olayını derhal kaza geçirilen yere en yakın kolluk kuvvetlerine bildirmekle yükümlüdür. Bu durum İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunuyla değiştirilerek, hem iş sağlığı ve güvenliği yönünden hem de sosyal sigortalar yönünden sadece Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimin yapılması yeterli görülmüştür. Bu makalemizde hangi hallerin iş kazası ve meslek hastalığı olduğu, bildirimlerin ne zaman ve nasıl yapılacağı ve bildirimde bulunulmaması halinde kimlere hangi yaptırımların uygulanacağı açıklanmıştır.

I. İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞININ TANIMI

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu1 iş kazası olayını tanımlamaktan ziyade hangi hallerin iş kazası sayılacağını belirtmiştir.2 Kanunda öngörülen hallerden ve durumlardan herhangi birinde meydana gelen ve sigortalıyı hemen ya da sonradan bedence veya ruhen özre uğratan olay iş kazasıdır.3 Kanunun 13’üncü maddesinin birinci fıkrasına göre de iş kazası;

“a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,