Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İş Mahkemesi Kararlarına Karşı İstinaf Kanun Yolu

Appeal Against Judgments of Labor Court

Barış DUMAN

5235 sayılı Kanun ile düzenlenen Bölge Adliye Mahkemeleri 20.07.2016 tarihinde faaliyete geçmiştir. Böylelikle İlk derece mahkemeleri ve temyiz arasındaki ikinci basamakta yer alan istinaf kanun yolu yeniden hukuk sistemimize girmiştir. İş Mahkemeleri Kanunu’nda da iş mahkemelerinin verdiği nihaî kararlara karşı istinaf kanun yoluna başvurulabileceği düzenlenmiştir. Bu çalışmada iş yargısında istinaf konusu ele alınacaktır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri, uygulama ışığında birlikte değerlendirilecektir.

İş Yargısı, İş Mahkemesi, İstinaf, Bölge Adliye Mahkemesi.

Courts of appeals regulated by the law no. 5235 were decided to be put into action on 20.07.2016. Thus, the appeal law route, which was the second step between first instance courts and appeals, entered into our legal system again. Also in the Labor Courts Act, it was regulated that the legal remedy of appeal can be resorted against the final judgments of the labor courts. Within the scope of this paper, appeal in the jurisdiction of labor will be discussed. The subject will be evaluated along with Code of Civil Procedure and Labor Courts Act, according to the practice.

Labor Judgment, Labor Court, Appeal, Court of Appeal.

Giriş

5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunda, ikincil yargılama mercii olarak bölge adliye mahkemelerinin kuruluşundan söz edilmiştir.

5235 sayılı Kanunun 2’nci maddesinde adlî yargı ilk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza mahkemeleri olarak ikili bir ana ayrıma tutulmuş olup; 3’üncü maddede ise, bölge adliye mahkemeleri (istinaf), adlî yargı ikinci derece mahkemeleri olarak tanımlanmıştır.

İstinaf yargılama usulünün Osmanlı İmparatorluğu’nda birinci ve ikinci meşrutiyet dönemlerinde 45 yıla yakın bir süre uygulanmasına karşın; ülkemizin dönemsel sosyolojik yapısıyla 1924 yılında kaldırılmasından sonra, (duyulan ihtiyaçla) 1932, 1948, 1952, 1963, 1977, 1978 ve 1993 yıllarında mahkemelerin kuruluşu hakkında yapılan çalışmalar ile istinaf mahkemelerinin tekrar kurulmalarına yönelik tasarılar hazırlanmış; 1973 yılından itibaren üçüncü beş yıllık kalkınma planından itibaren tüm kalkınma planlarında istinaf mahkemelerine değinilmiş; ancak hayata geçirilememiştir1 .