Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Prof. Dr. Durmuş TEZCAN’ın Özgeçmiş ve Yayınları

CURRICULUM VITAE (en français)

Né à Silifke le 15 mai 1947; Licencié en droit de la faculté de droit de l’Université d’Istanbul en 1969; docteur spécial en droit pénal international en 1976 de l’ULB-Belgique; Magistrat et conseiller au Ministère de la justice (1976 à 1981); enseignant d’abord comme maître assistant et après comme professeur agrégé et enfin comme professeur ordinaire en droit pénal et en procédure pénale depuis 1981 dans des différentes Universités (Ankara, Konya et Izmir et depuis 2004 à Istanbul Kultur University); un des agents de Gouvernement pour l’Etat turc auprès de la Cour européenne des droits de l’Homme entre 1996 et 2004 (et juge ad hoc turc dans deux affaires), professeur associé pendant un mois entre 1988 et 1997 à la faculté de droit de l’Université de Bordeaux (d’abord Bordeaux I et puis Bordeaux IV). Depuis 2000, participation active aux réunions organisées par l’Union européenne sur la protection pénale des intérêts financiers communautaires; membre des commissions de réforme du code pénal et du code de procédure pénale constituées par une décision du Ministère de la Justice (entre 1996 et 2001). Chevalier des Palmes académiques du Ministère de la Culture de France depuis 1991. Nombreuses publications en turc et en partie en français.

ÖZGEÇMİŞ

15 Mayıs 1947 Silifke’de doğdu. 1959’da Silifke Cumhuriyet İlkokulu’nu, 1959’da Hassa Ortaokulu’nu, 1965’te Antakya Lisesi’ni bitirdi. 1969 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra 1969-1970 yılları arasında İstanbul Üniversitesi’nde Doktora öğrenimine başladı. 1971 yılında Adalet Bakanlığının yurtdışı doktora sınavını kazanarak Brüksel Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Doktora öğrenimine devam etti ve 25 Mayıs 1976'da Belçika Yargıtayı I. Başkanı Prof. Dr. Robert Legros'nun yönetiminde doktorasını tamamlayarak, oybirliğiyle Uluslararası Ceza Hukuku Uzman Doktoru (Docteur spécial en droit pénal international) ünvanını aldı.
1976-1980 yılları arasında Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünde Müşavir olarak, doktoradan uzmanlık alanı olan suçluların geri verilmesi ve uluslararası adli yardımlaşma konularında çalıştı (1976 da Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği sınavını kazanmakla birlikte, Adalet Bakanlığının muafakat vermemesi ve bakanlık müşavirliği kadrosuna ataması nedeniyle bu dönemde anılan bakanlıkta çalıştı). Adalet Bakanlığındaki çalışması sırasında çeşitli ülkelerle aktedilen suçluların geri verilmesi ve ceza işlerinde adli yardım sözleşmelerinin hazırlanması çalışmalarına da etkin bir şekilde katılmıştır. Ayrıca Adli sicilin bilgisayara geçirilmesiyle ilgili çalışmalarda görev almıştır. 1977’den itibaren Avrupa Konseyinin Adli Sicil alanında üç aylık yurtdışı inceleme gezisi ve yayınlanmış raporuyla tamamlayıp, yurtiçinde bu konuda oluşturulan komisyonda da etkin bir görev almıştır.
1980'de Polatlı C. Savcı Yardımcısı iken Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ceza Hukuku Kürsüsünün açtığı sınavı kazanarak 1981'de doktor asistan ve 1982'de aynı fakültede Ceza ve Ceza Usul Hukuku yardımcı doçenti olmuştur. 1984’te Ceza ve Ceza Usul Hukuku doçenti oldu. 1990'da Ceza ve Ceza Usul Hukuku profesörlüğüne yükseltildi. 1991 yılında, Fransız Hükümetince, kendisine Akademik Hizmetler Sınıfından Şövalyelik (Chevalier del'Ordre des Palmes Académiques) nişan ve beraatı tevcih edilmiştir.
TC Anayasasının Fransızcaya tercümesinde görev almıştır; 1982 yılında Dışişleri Bakanlığında oluşturulan Çeviri Komisyonunda çalışmalarda bulunmuştur.
1984-1985 ders yılında Konya Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesinde, geçici görevle Ceza Hukuku ve Uluslararası Kamu Hukuku (Devletler Umumi Hukuku) derslerini okutmuş ve aynı zamanda bu fakültenin dekan yardımcılığı görevini de üstlenmiştir.
1983-1986 yılları arasında Polis Enstitüsünde ve ardından yeni statüsüyle Polis Akademisinde Ceza Özel Hukuku ve Ceza Usul Hukuku dersleri vermiştir.
1986 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesindeki öğretim üyeliği görevini sürdürürken, eş durumu nedeniyle İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (D.E.Ü) Hukuk Fakültesi öğretim üyeliğine atandı. 1986-1991 yılları arasında D.E.Ü Hukuk Fakültesi Dekan yardımcılığı görevini yürüttü. 1986-1998 arasında Ceza Hukuku ve Ceza Usul Hukuku ile İdare Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. 1991 Ekim - 2004 Kasım arasında DEÜ Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanlığı yaptı. 2003 Eylül - 2004 Kasım ayı arasında DEÜ Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü görevini de yürütmüştür.
1985 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine, T.C. Hükümetinin önerdiği üç hakim adayından biri olmuştur ve 1983-84 yıllarında, beş devletin daha önce Türkiye’ye karşı yaptıkları devlet başvurusu nedeniyle, dostane çözüm yolları üzerinde çalışan grup içinde yer alarak çalışmalarda bulunmuştur.
1983 yılından itibaren Ermeni terörüne karşı Ankara Üniversitesinde yürütülen hukuki çalışmalar çerçevesinde yapılan Türkçe ve Fransızca makale ve kitap yayınlarında, yazar, çevirmen ve/veya yayına hazırlayan olarak (eşiyle birlikte) görev almıştır.
1988 yılında Fransız Hükûmetinin davetlisi olarak iki ay süre ile Nancy ve Bordeaux Üniversiteleri gibi çeşitli üniversitelerde incelemelerde bulunup konferanslar vermiştir.
1989-1999 yılları arasında on yıl boyunca D.E.Ü. Hukuk Fakültesiyle işbirliği anlaşması bulunan Bordeaux I Üniversitesi Hukuk Fakültesinde ocak aylarında misafir öğretim üyesi olarak doktora sınıfında Uluslararası Ceza Hukuku dersiyle birlikte Uluslararası Kamu Hukuku (Devletler Umumi Hukuku) ve İdare Hukuku alanlarında bazı konferanslar da vermiştir.
DEÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünce Başbakanlık için hazırlanan Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği Taslağının hukuki konulara ilişkin olarak danışmanlığını yapmıştır.
1996 yılından itibaren 1998 yılına kadar 2547 sayılı Kanun 38. maddesi çerçevesinde, Dışişleri Bakanlığında hukuk danışmanı sıfatıyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde, bazı davalarda T.C. Devletinin avukatlık görevini yapmıştır. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesindeki iki davada da T.C. Hükümeti tarafından ad hoc hakim olarak görevlendirilmiştir.
2004 Ocak ayında Prof. Dr. Bakır Çağlar’ın istifası nedeniyle boşalması nedeniyle, T.C. Hükümetini uluslararası mahkemeler nezdinde savunmuş hukukçular kontejanı yedek üyeliğinden, Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu asil üyeliğine seçilmiştir.
2004 Kasım ayında, DEÜ Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanlığı görevi ile Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürlüğünden, ayrıca ek görev olarak yaptığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde bazı davalarda T.C. Devletinin avukatlık görevinden ayrılarak, İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başlamıştır. 2006 Haziran - Ekim 2008 İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali ve Ekonomik Hukuk Bölümü Başkanlığı (bu bölüm YÖK tarafından Hukuk Fakültelerinden kaldırıl.) görevinde bulunmuştur. Ekim 2008’den beri İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Başkanlığı görevini yürütmektedir. Aynı Üniversite’de Adalet Meslek Yüksekokulu’nu kurmuş ve kurulduğu günden bu yana Müdürlük görevini yürütmektedir.
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak da kurulan Avrupa Topluluğu Uluslararası Ekonomik İlişkiler Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATMER)’in kurucularından olup, Hukuk Fakültesi temsilcisi olarak ilk yönetim kurulu üyeliğini yapmıştır.
1993 yılından beri İslam Ülkeleri Oşinografi Merkezi hukuk danışmanları grubuna dahil edilmiştir.
Uluslararası Ceza Hukuku Derneği'nin (Association Internationale de Droit Pénal) ve onun Türkiye şubesi olan Türk Ceza Hukuku Derneğinin kurucu üyesidir.
Fiilen serbest avukatlık yapmamakla birlikte, mesleki dayanışma amacıyla 1984 yılından beri önce Ankara Barosuna, İzmir’e atandıktan sonra da İzmir Barosuna kayıtlıdır.
1996 yılından beri, iki kez araştırmacı olarak çalıştığı merkezi Brüksel’de bulunan Insitut international des Sciences administratives'in (Uluslararası İdari Bilimler Enstitüsü) uzmanlar listesinde de yer almakta olup, bu çerçevede Ankara TODAİ'de ekim 1997’de ve Selanik'te 1998 şubat ayında yapılan uluslararası seminerlere de tebliğle katılmış bulunmaktadır.
1996-2001 yılları arasında Adalet Bakanlığının oluşturduğu Ceza ve Ceza Usul Kanunları Reform Komisyonlarında üye olarak görev almış ve bu reform çalışmalarına, özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatları ile uyum konusunda katkılarda bulunmuştur.
1998 yılından beri KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesinin kuruluşunu, Türkiye’den destekleyen öğretim üyeleri arasında yer almıştır.
Aybay Hukuk Araştırmaları Vakfı adına Avrupa Birliğinin mali bütünlüğüne karşı işlenen suçlar ve Avrupa Savcılığı konularında çalışmalar yapmakta ve buna bağlı olarak çeşitli uluslararası çalışmalara da katılmaktadır.
Eski Maliye Bakanı ve Büyükelçi Ziya Müezzinoğlu’nun kuruculuğunu ve başkanlığını yaptığı Türkiye-Avrupa Vakfının da kurucu danışman üyelerindendir. Ayrıca Ege Üniversitesince kurulan Stratejik Araştırmalar Merkezi (ESAM)’nin danışma kurulu üyesidir.
2005 yılında yayın hayatına başlayan TBB tarafından bastırılan yabancı dilde yayın yapan Digesta Turcica isimli yabancı dildeki Türk hukuk dergisinin yayın kurulu üyeliğini yapmakta ve aynı tarihten beri TBB İnsan Hakları Merkesi danışma ve yönetim kurulu üyeliği de yapmaktadır.
Prof. Dr. Durmuş TEZCAN'ın basılmış Türkçe ve Fransızca uluslararası ceza hukuku, Avrupa ceza hukuku, ceza hukuku, uluslararası hukuk, idare hukuku ve insan hakları alanlarında pek çok kitap, çeviri ve makaleleri bulunmaktadır.
Prof. Dr. Durmuş TEZCAN sadece akademik çalışmaları ile değil yardımseverliği ve vatana hizmet konusundaki yaptıkları ile de örnek teşkil etmektedir. Bu kapsamda yaptığı hizmetlerden en önemlisi, 2008 Yılında Taşucu Prof. Dr. Durmuş Tezcan Lisesi’ni yaptırmış olmasıdır. Lise daha sonra 2012 yılında Denizcilik Anadolu Mesleki Teknik Lisesi’ne dönüştürülmüştür. Bu nedenle TEZCAN, 2018 yılının Eylül Ayında öğrencilerin mesleki gelişimini desteklemek adına Lise’ye bir tekne alarak katkı sağlamıştır.

YAYIN LİSTESİ

TEZCAN Durmuş, Territorialité et conflits de juridictions en droit pénal international, AÜSBF yay., Ankara, 1983, VIII+463 s.
TEZCAN Durmuş, Haksız Yakalama ve Tutuklama (Önleyici ve Giderici Tedbirler), DEÜ Hukuk Fakültesi yay., Ankara, 1989, 159 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan, Ceza Özel Hukuku, Fakülteler Kitabevi, İzmir, 2000, 542 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan, Ceza Özel Hukuku, Fakülteler Kitabevi, Izmir, 2002, 2. baskı, 777 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ ÖNOK Murat, Ceza Özel Hukuku, 3.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2006, 749 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ ÖNOK Murat, Ceza Özel Hukuku, 4.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2006, 792 s
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ ÖNOK Murat, Ceza Özel Hukuku, 5.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2007, 886 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ ÖNOK Murat, Ceza Özel Hukuku, 6.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2009, s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ ÖNOK Murat, Ceza Özel Hukuku, 7.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, Ekim 2010, 992 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ ÖNOK Murat, Ceza Özel Hukuku, 8.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2012, 960 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ ÖNOK Murat, Ceza Özel Hukuku, 9.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2013, 984 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ ÖNOK Murat, Ceza Özel Hukuku, 10.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2013, 1040 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ ÖNOK Murat, Ceza Özel Hukuku, 11.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2014, 1063 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ ÖNOK Murat, Ceza Özel Hukuku, 12.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2015, 1136 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ ÖNOK Murat, Ceza Özel Hukuku, 13.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2016, 1184 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ ÖNOK Murat, Ceza Özel Hukuku, 14.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2017, 1224 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ ÖNOK Murat, Ceza Özel Hukuku, 15.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2017, 1240 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ ÖNOK Murat, Ceza Özel Hukuku, 16.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2018, 1288 s.
TEZCAN D/ERDEM MR/ÖNOK M, Uluslararası Ceza Hukuku, Seçkin yay, Ankara, 2009, 656 s.
TEZCAN D/ERDEM MR/ÖNOK M, Uluslararası Ceza Hukuku, Seçkin yay, 2.b. Ankara, 2014, 552 s.
TEZCAN D/ERDEM MR/ÖNOK M, Uluslararası Ceza Hukuku, Seçkin yay, 3.b. Ankara, 2015, 592 s.
TEZCAN D/ERDEM MR/ÖNOK M, Uluslararası Ceza Hukuku, Seçkin yay, 4.b. Ankara, 2017, 608 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ SANCAKDAR Oğuz /ÖNOK Murat, İnsan Hakları El Kitabı, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2006, 488 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ SANCAKDAR Oğuz /ÖNOK Murat, İnsan Hakları El Kitabı, 2.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2009,
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ SANCAKDAR Oğuz /ÖNOK Murat, İnsan Hakları El Kitabı, 3.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2010,
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ SANCAKDAR Oğuz /ÖNOK Murat, İnsan Hakları El Kitabı, 4.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2012, 712 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ SANCAKDAR Oğuz /ÖNOK Murat, İnsan Hakları El Kitabı, 5.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2014, 752 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ SANCAKDAR Oğuz /ÖNOK Murat, İnsan Hakları El Kitabı, 5.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2014, 752 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ SANCAKDAR Oğuz /ÖNOK Murat, İnsan Hakları El Kitabı, 6.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2016, 936 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ SANCAKDAR Oğuz /ÖNOK Murat, İnsan Hakları El Kitabı, 7.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2018, 984 s.
TEZCAN D/ ERDEM M.R/ ŞENTÜRK Candide, Ceza Hukuku Özel Hükümler Pratik Çalışmalar, 1.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, Mayıs 2012, 296 s.
TEZCAN D/ ERDEM M.R/ ŞENTÜRK Candide, Ceza Hukuku Özel Hükümler Pratik Çalışmalar, 2.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, Ekim 2012, 312 s.
TEZCAN D/ ERDEM M.R/ ŞENTÜRK Candide, Ceza Hukuku Özel Hükümler Pratik Çalışmalar, 3.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, Ekim 2014, 360 s.
TEZCAN D/ ERDEM M.R/ ŞENTÜRK Candide, Ceza Hukuku Özel Hükümler Pratik Çalışmalar, 4.b, Seçkin Kitabevi, Ankara,. Nisan 2015, 372 s.
TEZCAN D/ ERDEM M.R/ ŞENTÜRK Candide, Ceza Hukuku Özel Hükümler Pratik Çalışmalar, 5.b, Seçkin Kitabevi, Ankara,. Eylül 2016, 384 s.
TEZCAN D/ ERDEM M.R/ ŞENTÜRK Candide/ ERDEN TÜTÜNCÜ Efser, Ceza Hukuku Özel Hükümler Pratik Çalışmalar, 6.b, Seçkin Kitabevi, Ankara,. Eylül 2017, 416 s.
TEZCAN D/ ERDEM M.R/ ŞENTÜRK Candide/ ERDEN TÜTÜNCÜ Efser, Ceza Hukuku Özel Hükümler Pratik Çalışmalar, 6.b, Seçkin Kitabevi, Ankara,. Eylül 2017, 416 s.
TEZCAN D/ ERDEM M.R/ ŞENTÜRK Candide/ ERDEN TÜTÜNCÜ Efser, Ceza Hukuku Özel Hükümler Pratik Çalışmalar, 7.b, Seçkin Kitabevi, Ankara,. Eylül 2018, 464 s.
YENİSEY F/Çulha R/DEMİRAĞ F/NUHOĞLU A/OKTAR S/TEZCAN D (Alfabetik soyadı sırası), Ceza Muhakemesi Hukuku El Kitabı, 2.b, Bilge yay, Ankara, 2017, 248 s.
ÖZTÜRK B/TEZCAN D/ERDEM MR/GEZER SIRMA Özge/SAYGILAR KIRIT Yasemin F/ALAN AKCAN E/ÖZAYDIN Ö/ERDEN TÜTÜNCÜ E, Nazari ve Uygulamalı Ceza Muhakemesi Hukuku Ders Kitabı, 11.b, 2017, 904 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ SANCAKDAR Oğuz, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Işığında TÜRKİYE’NİN İNSAN HAKLARI SORUNU, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2002.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ SANCAKDAR Oğuz, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Işığında TÜRKİYE’NİN İNSAN HAKLARI SORUNU, 2.b, Seçkin Kitabevi, Ankara, 2004, 672 s.
TEZCAN Durmuş/ ERDEM Mustafa Ruhan/ SANCAKDAR Oğuz, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Uygulaması, TC Adalet Bakanlığı yay, Ankara, 2004, 348 s.
TEZCAN Durmuş, Avrupa’da Düşünce Özgürlüğü, Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü yay., Ankara, 2002, (çeviri), 100 s.
TEZCAN Durmuş, Topluluğun Mali Çıkarlarının Cezai Korunması ve Avrupa Savcılığı Hakkında Yeşil Kitap, D.E.Ü. Yayını, İzmir 2003, (Sunuş + Önok M/Eker B/Soyer S/Ekiz S’nin katkılarıyla çeviri), 141 s.
TBB CMUK TASARISI Komisyonu Tarafından Hazırlanan CMUK TASARISI TASLAĞI, Ankara, 2004 (Komisyon Başkanı Prof. Dr. Durmuş TEZCAN, bkz. s.VI, s.8), 248 s.
TÜRK CEZA KANUNU TASARISI Hakkında DEÜ Hukuk Fakültesi Raporu (Hazırlayanlar: Prof. Dr. Durmuş TEZCAN- Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ruhan ERDEM), Türk Ceza Hukuku Derneği yay, İstanbul, 2004, s.151-178.
TÜRK CEZA KANUNU REFORMU, I. Kitap: Toplumsal Değişim Sürecinde TÜRK CEZA KANUNU REFORMU PANELİ (Ankara 21-22 Mayıs 2004), TBB yay, Ankara, 2004 (Bkz. Durmuş TEZCAN, s.156-159).
TÜRK CEZA KANUNU REFORMU, II. Kitap: Makaleler, Görüşler, Raporlar: DEÜ Hukuk Fakültesinin TÜRK CEZA KANUNU TASARISI Hakkındaki Görüşü: Hazırlayanlar: Prof. Dr. Durmuş TEZCAN- Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ruhan ERDEM), TBB yay, Ankara, 2004.
AKINCI/ ARTUK/ BAYRAKTAR/ CİHAN/ DEMİRBAŞ/ DÖNMEZER/ GÖK/ HAFIZOĞULLARI/ İÇEL/ KAISER/ KARABENLİ/ KARAGÖZ/ KUNTER/ ÖZTÜRK/ SELÇUK/ SOYASLAN/ ŞAFAK/ TEZCAN/ TEZEL/ YENİSEY, Ceza Hukuku El Kitabı, Beta yay., İstanbul 1989, s.175-190; s.261-270.
TEZCAN D./ KUTLU M./ ÖĞÜTÇÜ M./ SANCAKTAR O. İdare Hukuku Pratik Çalışma El Kitabı, D.E.Ü.Hukuk Fakültesi yay., İzmir, 1996, 347 s.
Prof. Dr. Durmuş TEZCAN /Yrd. Doç. Dr. Meltem Kutlu GÜRSEL/Yrd. Doç. Dr. Oğuz SANCAKDAR/Yrd. Doç. Dr. Muhlis ÖĞÜTÇÜ, İdare Hukuku Pratik Çalışma El Kitabı, Genişletilmiş 2. baskı, D.E.Ü. Yayını, İzmir 2001
TEZCAN I. et D., Le terrorisme international et le trafic des stupéfiants, (A.Ü. Rektörlüğü tarafından 17-18 Nisan 1984’te Ankara'da düzenlenen Uluslararası Terörizm Sempozyumunda sunulan tebliğlerin Fransızcaya çevirisi), A.Ü. yay., Ankara, 1984, 334 s.
TEZCAN I. et D., Procès de l'attentat d'Orly (19 février - 2 mars 1985), (Fransızcaya tercüme ve/veya yayına hazırlama), AÜSBF yay., Ankara, 1985, 87 s.
TEZCAN I. ve D., Orly Saldırısı Davası, Şahit ve Avukat Beyanları 19 Şubat - 2 Mart 1985), (Türkçeye tercüme ve/veya yayına hazırlama), AÜSBF yay., Ankara, 1985, 85 s.
TEZCAN Durmuş, Ceza İnfaz Kurumunda Hükümlü Hakkında Uygulanacak Disiplin Esasları ve Hükümlünün Adil İşlemlere Tabi Tutulması Bakımından Hakları, Prof. Dr. Şeref GÖZÜBÜK’e Armağan, Turhan Kitabevi, Ankara, 2005, s.327-342
Yeni Ceza Muhakemesi Kanununun Getirdikleri (Milliyet 27.05.2005 İKÜ Eki- Kollektif çalışma: ÖZTÜRK/TEZCAN/SIRMA/SAYGILAR)
Yeni Türk Ceza Kanununun Getirdikleri (Milliyet 28.05.2005 İKÜ Eki- Kollektif çalışma: ÖZTÜRK/TEZCAN/SIRMA/SAYGILAR)
CENGİZ S/ DEMİRAĞ F/ ERGÜL T/ MCBRIDGE J/ TEZCAN D (Soyadı alfabetik sıralamasına göre), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Ceza Yargılaması Kurum ve Kavramları, TBB/Avrupa Konseyi/AB ortak yay, Ankara, 2008, 290 s.
Çulha R/Demirağ F/Oktar S/Nuhoğlu A/Tezcan D/Editör: Yenisey Feridun, Ceza Muhakemesi Hukuku Başvuru Kitabı, IGUL-Bilge Yay, 1.b, Ankara, 2017
Çulha R/Demirağ F/Oktar S/Nuhoğlu A/Tezcan D/Editör: Yenisey Feridun, Ceza Muhakemesi Hukuku Başvuru Kitabı, IGUL-Bilge Yay, 248 s, 2.b, Ankara, 2017
(Mevzuat Derlemesi Olarak)
TEZCAN D./ KUTLU M./ ÖĞÜTÇÜ M./ SANCAKTAR O. (Derleyenler), İdare Hukuku Mevzuatı C. II (İdari Yargıyla İlgili Kanunlar), D.E.Ü. Hukuk Fakültesi yay, İzmir, 1998, 2. b.
TEZCAN D./ KUTLU M./ ÖĞÜTÇÜ M./ SANCAKTAR O. (Derleyenler), İdare Hukuku Mevzuatı C. II (İdare Hukuku Genel Hükümleriyle İlgili Kanunlar), D.E.Ü.Hukuk Fakültesi yay., İzmir, 1998, 2. b.