Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Senetler Hukukunda Kıymetli Evrak Kavramı

Merih Kemal OMAĞ

Plan: I. Düzenlenmesi, II. Terminoloji, III. Tanım, IV. Kurucu Unsurları, V. Hükümleri (Hukuki Sonuçları), VI. Kıymetli Evrak’ın Senetler Skalasındaki Yeri, VII. Kıymetli Evrak Bir Taşınır (Menkul) Eşya Mıdır? VIII. “Kıymetli Evrak’taki hak ne zaman doğmuştur?” (Teoriler/Kuramlar)

I. Düzenlenmesi

KE (=Kıymetli Evrak) TK’nın “Üçüncü Kitabında düzenlenmiştir.”: → Bkz (TK, 645 vd). TK 645 (KE)’ın tanımını maddeleştirmiştir. Örnek: Bono, çek, pay senedi ..vs.

II. Terminoloji

-Yabancı Dilde Kıymetli Evrak:→ (KE) terimi, ilk defa Alman Hukuku’nda kullanılmıştır:→ Wertpapier=kıymetli kağıt/evrak. Fransızlar, titre négociable (tedavül senetleri) valeur mobilière (menkul kıymet) terimlerini kullanır. Bazen de titre de crédit tabiri kullanılır. Romand İsviçre’sinde de papier valeur terimi hakimdir. İtalyan Hukuku’nda titolo di credito terimi tercih edilmiştir. İngiliz-Amerikan Hukuku’nda ise negotiable instruments terimi kullanılır.

-Neden Kıymetli Evrak?→Kıymetli nitelemesi nereden gelir? Kâğıt/senet, genelde değeri cüzi olan bir nesnedir. Onu kıymetlendiren kapsadığı/içerdiği haktır. Kâğıda kıymetini hak verir.