Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Ceza Hukukunda Tehdit Suçu

Offense of Threat in Turkish Criminal Law

Tolgahan SERTTAŞ

Makalemizde, günümüzde en çok ihlal edilen suç tiplerinden biri olan “tehdit” eylemini TCK m.106’da düzenlenen bağımsız bir suç tipi olarak incelenmiştir. Tehdit, Türk Dil Kurumu’nun tanımladığı anlamıyla “gözdağı vermek” demektir. TCK’da ise “Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle” tehdit etmek olarak düzenlenmiştir. Makalemizde bağımsız bir suç tipi olan “tehdit”in 765 ve 5237 sayılı ceza kanunları bakımından karşılaştırması yapılıp, mevcut 5237 sayılı Ceza Kanunumuzdaki durum incelenmeye çalışılmıştır. 5237 sayılı TCK’da tehdit suçunun soruşturulmasının re’sen ve şikâyet üzere yapılan biçimleri m.106/1’de düzenlenirken, bu suçun nitelikli halleri TCK m.106/2’de dört alt bent halinde düzenlenmiştir. Çalışmamızda bu alt bentlerde düzenlenen nitelikli haller ayrı ayrı incelenip, her bir nitelikli halden ne anlaşılması gerektiği açıklanmaya çalışılmıştır. Yine bu makalede, TCK m.106/3’te tehdit suçu bakımından gerçek içtima oluşturan haller üzerinde de durulmuştur.

Tehdit, Tehdit Suçu, Türk Ceza Hukuku, Türk Ceza Kanunu, Silahla Tehdit.

In our article, we analyzed “threaten” that is one of the most commonly violated crime type today as an independent crime type under article 106 of TCC. Threatening means “to hector around” in the definition provided by the Turkish Language Society. In TCC, it is stated as “threatening someone regarding an attack towards the life, physical or sexual inviolability of that person or a relative.” In our study, “threaten” that is an independent crime type is compared regarding criminal codes number 765 and 5237 and the situation in our present criminal code no 5237 has analyzed. While the ex officio or complaint forms of threatening crime investigation are regulated under article 106/1 of TCC no 5237, the qualified forms of the crime are regulated in four paragraphs under article 106/2 of TCC. In our study, the qualified forms in these paragraphs are analyzed separately and what should be understood from each qualified form are tried to be explained. Again in this article, real aggregation situations for threatening crime under article 106/3 of TCC were emphasized.

Threat, Threatening Crime, Turkish Criminal Law, Turkish Criminal Code, Threatening with Weapon.

GİRİŞ

Doktrinin tanımlandığı anlamıyla tehdit; “kendisi tarafından bilerek sebebiyet verilmemiş olan ve başka türlü karşı koyamayacağı ve kurtulamayacağı ileride meydana gelebilecek ağır ve muhakkak bir zarardan kendisini veya başkasını korumak maksadıyla kendisine işlettirilmek istenen suçu işleyen kimsenin içinde bulunduğu duruma denir1 . Burada tanımlanan tehdit, bir hukuki değerin ihlali için araç olarak kullanılan ve Türk Ceza Kanunu m.28’de düzenlenen tehdittir. Bu çalışmada incelenen tehdit ise Türk Ceza Kanunu m.106’da tanımlanan, bağımsız bir suç tipi olarak düzenlenen tehdittir. TCK m.106’da bağımsız bir suç tipi olarak düzenlenen tehdit; “bir kimseye kendisinin veya yakınının hayatına vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştirileceği”ne ilişkin irade açıklaması şeklinde tanımlanmıştır.

I. TEHDİT KAVRAMI HAKKINDA GENEL AÇIKLAMALAR

Hürriyete karşı suçlar, Türk Ceza Kanunu’nun “Özel Hükümler” başlıklı ikinci kitabının “Kişilere Karşı Suçlar”ı düzenleyen ikinci kısmının Hürriyete Karşı Suçlar” başlığını taşıyan yedinci bölümünde 106-124. maddeler arasında düzenlenmiştir.