Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kamu İhale Sözleşmelerinin 
Feshi ve Yüklenicinin Konkardato
 İlan Etmesinin Sözleşmeye Etkisi

Termination of Public Procurement Contracts and Effects of Debt Settlement Announcement by the Contractor on the Contract

Ferhat MEMMEDZADE

Kamu ihale sözleşmeleri karşılıklı iki tarafa borç yükleyen eser sözleşmeleri olup, anılan sözleşmelerde yüklenicinin görevi eseri amacına ve tekniğine uygun tamamlayarak teslim etmek, iş sahibinin görevi ise sözleşmede kararlaştırılan bedeli ödemektir. Ancak idareden ya da yükleniciden kaynaklı nedenlerle sözleşmelerin feshi gündeme geldiğinde kusur tespiti ile feshin yöntemi ve yükleniciye yaptırımların neler olduğunun tespiti önem arz etmektedir. Bu kapsamda yüklenicinin konkordato ilan etmesinin sözleşmenin feshine gerekçe teşkil edip etmeyeceği de ayrıca değerlendirilmesi gereken bir durumdur.

İhale, Sözleşme, Fesih, Yüklenici, Konkordato.

Public procurement contracts are among the contracts for work and labor obligating the both parties mutually and duty of the contractor in the contracts is to complete and to deliver the work and labor in conformance with its purpose and techniques and duty of the contract giver is to pay the price determined under the contract. However in case of termination of the contract due to reasons arising either from the administration or the contractor it is important to determine the ascertainment of defect and method of termination and what sanctions will be imposed to the contractor. Within this scope it is also another situation to be evaluated additionally whether debt settlement announcement of the contractor would constitute grounds for termination or not.

Tender, Contract, Termination, Contractor, Debt Settlement.

I. Giriş

Kamu ihalelerinde sözleşme süreci, sözleşmenin imzalanması ile başlayıp mal, hizmet veya yapım işinin kabulüyle tamamlanan süreçtir. Bu safhada gerçekleştirilen işlemler idarenin özel hukuk alanına giren işlemleri olup, bu işlemlerden doğan uyuşmazlıklar adli yargının denetimine tabidir. Ayrıca bu süreç 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunuyla özel olarak düzenlenmiş olup, söz konusu Kanunda yapılan yollama nedeniyle anılan Kanunda hüküm bulunmayan hallerde Borçlar Kanunu hükümlerinin de uygulanması gerekmektedir.

4735 sayılı Kanun, anılan sözleşmelerde taraflardan birinin kamu olması dolayısıyla sözleşmelerin yürütüm şeklini belli bir disiplin altına almayı amaçlamıştır. Bu kapsamda, yükleniciden kaynaklı nedenlerle işin yürütümünün tehlikeye düştüğü bazı durumlarda idareye sözleşmeyi fesih etme yetkisi verilmiştir. Bu çalışmada, kamu ihale sözleşmelerinin feshi ve yüklenicinin konkordato ilan etmesinin sözleşme sürecine etkisi üzerinde durulacaktır.

II. Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Düzenlenen Sözleşmenin Feshi Durumları

Karşılıklı edimleri içeren eser sözleşmelerinde yüklenicinin görevi eseri, sözleşmesine, amacına ve tekniğine uygun tamamlayarak teslim etmek; iş sahibininse, sözleşmede kararlaştırılan yükümlülükler varsa bunların yerine getirilmesi ile eserin bedelinin ödenmesinden ibarettir (Y. 15. HD, 3.4.2018 - E. 2016/2492, K. 2018/1328). Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerin doğal sona erme biçimi, bu sözleşmeden doğan borçların her iki tarafça tümüyle ve uygun şekilde ifa edilmeleridir, ideal olan da budur. Bu durum, ani edimli borç ilişkilerinde yükümlülüğün yerine getirildiği anda, sürekli borç ilişkilerinde ise belli bir ifa süresinin dolmasıyla gerçekleşir.1 Ancak idareden ya da yükleniciden kaynaklı nedenlerle sözleşmelerin feshi gündeme gelebilmektedir.