Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Çocuğa Yönelik Cinsel İstismar

Münevver MERTOĞLU

Çocuk haklarının ağır ihlali sayılan ve dünyanın bütün ülkelerinde görülen çocuk istismarı, küresel ve multidisipliner bir sorundur. Psikolojik, fiziksel, sosyal, eğitimsel, hukuki, dini ve tıbbi boyutları vardır. 2016 yılında hazırlanan “Çocuk İstismarı Raporu’nda, Dünyada son dört yılda çocuklara yönelik taciz veya şiddet uygulamalarının yüzde 90 arttığı belirtilmektedir. Tecavüzcülerin tahminen %5’inin ortaya çıktığı, %95’inin ise gizli kaldığı bilgisi ise, son derece önemlidir. Cinsel saldırının hastalık değil, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen bir suç olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Çocukların cinsel istismardan korunması için verilen cezaların çok yüksek olduğu ülkelerde bile cinsel istismar olaylarının giderek artması, yasal düzenlemelerin tek başına caydırıcı olmadığını göstermektedir. Bireylerin küçük yaşlardan başlayarak cinsel istismardan korunabilmeleri için kişisel güvenlik, iyi dokunuş kötü dokunuş gibi okul temelli beceri eğitimi programlarının uygulanarak, bireylerin cinsel istismara karşı uyanık, bilinçli ve donanımlı olmalarının sağlanması hedeflenmelidir.

Cinsel İstismar, Pedofili, Çocuk, Cinsel Dokunulmazlık.

Child abuse is a global and multidisciplinary problem, which is considered to be a grave violation of the rights of children. It has psychological, physical, social, educational, legal, religious and medical dimensions. In the Child Abuse Report which prepared in 2016, it is stated that harassment or violence against children has increased by 90 percent in the last four years in the world. It is extremely important that at least 5% of the rapists are exposed and 95% of them are confidential. It should not be overlooked that sexual assault is a crime committed against sexual inviolability, not disease. Even in countries where the penalties for the protection of children from sexual abuse are very high, the increase in the number of sexual abuse cases shows that the legal regulations are not a deterrent. In order to protect individuals from sexual abuse starting from childhood, school-based skills training programs such as personal security, good touch and bad touch should be implemented to ensure that individuals are awake, conscious and equipped against sexual abuse.

Sexual Abuse, Pedophilia, Child, Sexual Inviolability.

Giriş

Çocuğun cinsel istismarı, çocuk haklarının ağır ihlalidir ve dünyanın bütün ülkelerinde görülen küresel ve multidisipliner bir sorundur. Psikolojik, fiziksel, sosyal, eğitimsel, hukuki, dini ve tıbbi boyutları vardır.

Çocuğa yönelik cinsel istismar, psikolojik ve sosyal açıdan gelişimini tamamlamamış yaşı küçük olan bir çocuğun bir erişkin tarafından cinsel doyum amaçlı kullanılması olarak tanımlanmaktadır.

Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) 18 yaşını doldurmamış kişi çocuk olarak kabul edilmiştir. BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesinin 1. maddesi uyarınca, TCK’nın 103.(1). Maddesinde «Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

“a) On beş yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış ile,

b) Diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar” şeklinde tanımlanmış olup, ayrıntıları belirlenmiştir.1

Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarın Psikolojik Boyutu

Çocuğa yönelik cinsel istismarın kaç kere olduğu ve ne kadar ileri gidildiğine bakılmaksızın –bir kereden bir şey olmaz- şeklinde düşünülmeyip ciddiye alınması gerekir.

Travma psikolojisinde çığır açan psikiatrist Terr (1991) bu durumu “tek travma” (single travma, I. Tip travma) ve “çoklu travma, II. Tip travma”, (multiple travma) diye tanımlamıştır.2 Boyutu ne olursa olsun mağdurların psikolojik açıdan desteklenmeleri gerekir.

Çocuklarda Cinsel İstismar ve Oyun

Aynı yaşlarda olan iki çocuk arasında geçen cinsel içerikli, gösterme ya da dokunma tarzı eylemler, zorlamanın olmadığı bazı durumlarda cinsel oyun olarak adlandırılabilmektedir. İki çocuk arasındaki yaş farkı dört yaştan az ise ve çocuklar eylemi tam olarak kavrayacak olgunlukta değilse bu durum cinsel oyun olarak değerlendirilmektedir. Akranlarla oynanan cinsel oyun nedeniyle çocuğun adalet sistemi içinde hırpalanmamasına dikkat çekilmektedir. (Alman Ceza Sisteminde de bu hususa yer verildiği görülür).