Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Marka Hukukuna İlişkin Uyuşmazlıklarda Görevli ve Yetkili Mahkemenin Taslak ve KHK Hükümlerine Göre Belirlenmesi Sorunu

Fatih Cenk CANPOLAT

Yetkili ve görevli mahkemenin belirlenmesi, 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede oldukça kısa ve tartışmalara ve kargaşaya açık olarak düzenlenmiştir. Avrupa Birliği mevzuatları ve yabancı marka hukuku düzenlemelerine paralel olarak yapılan yeni düzenleme ise, bu karmaşayı yok edecek nitelikte ve aydınlatıcıdır. Yetkili ve görevli mahkemenin marka hukuku bakımından bu kadar ayrıntılı olarak düzenlenip, tüm sorunların çözüme kavuşturulmasının yeni düzenlemelerin anlaşılabilmesi açısından kanunlaşmasıyla sağlanacağını düşünmekteyiz.

Yetkili ve görevli mahkeme, 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname , Markalar Kanunu Tasarısı Taslağı.

– 1 –

Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 71. maddesi hükmünde, marka hukuku ile ilgili uyuşmazlıklarda görevli ve yetkili mahkemeler konusunda ayrıntılı bir düzenleme yapılmamasına karşın, Markalar Kanunu Tasarısı Taslağı’nın 76. maddesi hükmünde ayrıntılı bir düzenleme yapılmıştır. 556 sayılı KHK kabul edilirken, fikri ve sınai haklar hukuk ve ceza mahkemelerinin kurulmamış olması sebebiyle1, görevli ve yetkili mahkemelerin ihtisas mahkemeleri olduğu belirtilmekle yetinilmiştir. Fikri ve sınai haklar hukuk ve ceza mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde görevli ve yetkili mahkemeler konusunda, tasarı taslağında ayrıntılı düzenlemeler yapılmış, bu konuda karmaşa yaratabilecek tüm ihtimaller değerlendirilmiştir. Taslakta, ceza davaları bakımından ikili bir ayrıma gidilerek, koruma tedbirleri ve kovuşturma aşamalarında görevli mahkemeler dahi belirtilmiştir.

– 2 –