Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Stoklar Hesap Grubu

Rüknettin Kumkale

Stoklar Hesap Grubu işletmenin satmak, üretimde kullanmak veya tüketmek amacıyla edindiği, ilk madde ve malzeme yarı mamul, mamul, ticari mal, yan ürün, artık ve hurda gibi bir yıldan az bir sürede kullanılacak olan veya bir yıl içerisinde nakde çevrilebileceği düşünülen varlıklardan oluşmaktadır. Faturası gelmemiş stoklar ilgili bulundukları kalemin içinde gösterilmektedir. Bu grup, Tekdüzen Hesap Plânında 15 numara ile belirtilmektedir.

Türk Dil Kurumu sözlüğünde “stok” kelimesi “1. Bir satış yerinde satışa hazır bulundurulan malların tümü, istif. 2. Bir sanayi dalında yararlanılan ham, işlenmiş veya yarı işlenmiş maddelerin tümü.” olarak açıklanmaktadır. Muhasebe çalışmalarında stok, işletmenin satmak, üretiminde kullanmak veya tüketmek amacıyla edindiği, ilk madde ve malzeme, yarı mamul, mamul, ticari mal, yan ürün, artık ve hurda gibi kullanılacak olan veya satılması düşünülen varlıklardır. (Açıklamalı Muhasebe Terimleri Sözlüğü. Rüknettin Kumkale Literatür Yayınları, İstanbul. Eylül 2002).

Stoklar ve değerlendirilmeleri ile ilgili olarak Vergi Usul Yasasının “Maliyet Bedeli” başlıklı 262, “Emtia” başlıklı 274. maddesi, İmal Edilen Emtia başlıklı 275. maddesi hükümlerinde yasal olarak stoklar ile ilgili hükümler bulunmaktadır. Ayrıca 238 sayılı Vergi Usul Yasası Genel Tebliği ile konuya açıklık getirilmiştir.