Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Markanın Ticari Vekil veya Temsilci 
tarafından Tescili

Harun ORUÇ

556 Sayılı KHK, markanın Türkiye’de ticari vekil ya da temsilci tarafından tescil ettirilmesi halinde gerçek marka sahibine markanın kullanımını durdurma, markanın hükümsüzlüğü veya kendisine devredilmesini isteme gibi seçimlik haklar vermektedir. Bu düzenlemeler ile gerçek marka sahibinin menfaatlerini, kendilerine güven duyulan ticari vekil veya temsilcilerin keyfi müdahalelerine karşı korumak ve marka sahibi ile olan herhangi bir seviyedeki ilişkisi sayesinde markadan haberdar olan vekil ya da temsilcinin, bu bilgiden haksız şekilde yararlanmasını engelleme amaçlanmaktadır.

Marka, Ticari Vekil veya Temsilcinin Tescili, Gerçek Hak Sahipliği, Kullanımı Tedbiren Durdurma.

556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 11, 17 ve 42. maddenin atfı ile 8/2. maddelerinde1 markası hukuka aykırı şekilde ticari vekili veya temsilcisi tarafından tescil ettirilmiş olan marka sahibine, markanın kullanımının durdurulmasını, markanın kendisine devredilmesini veya tescilin hükümsüzlüğünü isteme hakları verilmiştir.

Söz konusu düzenlemelerin mehazını Paris Sözleşmesi’nin 6. mükerrer 6. maddesi teşkil etmektedir2. Sözleşme’nin ilk halinde yer almayan bu düzenleme 1958 yılında Lizbon Konferansı ile Sözleşme’ye eklenmiştir. Benzer düzenlemeler 207/2009 sayılı Topluluk Marka Tüzüğü’nün 8 (3), 11 ve 18. maddelerinde yer almaktadır.

İlgili düzenlemelerin uygulanması ile markayı, asıl marka sahibinin izni olmaksızın ve haklı bir nedene dayanmaksızın tescil ettirmiş olan şekli hak sahibine karşı gerçek hak sahibi, markanın ticari vekil veya temsilci tarafından kullanımının durdurulmasını talep etme, markanın kendisine devrini talep etme veya hükümsüzlük davası açma hakları birbirilerinden bağımsız olarak verilerek korunmaktadır.