Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yasama Yetkisinin Devredilemezliği 
ilkesi Bakımından Yürütmenin 
düzenleyici İşlemleri ile Suç İhdası

Cengiz ARIKAN

Yürütmenin düzenleyici işlemleri ile suç ihdas edip edemeyeceği sorunu, gerek suçların ve cezaların kanuniliği ilkesi gerekse yasama yetkisinin devredilemezliği ilkesi bağlamında uzun tartışmalara konu olmuştur. Bu sorun elli yıllık geçmişi olan Anayasa Mahkememizin kurulduğu günden itibaren gündemini meşgul etmiştir. Bu konudaki mevcut anayasal düzenlemelerin net olmayışı ve Anayasa Mahkemesinin konuya ilişkin istikrarlı bir içtihadının olmaması nedeniyle bu uzun soluklu tartışma günümüzde de tazeliğini korumaktadır.

Suçların Kanuniliği, Yasama Yetkisinin Devredilemezliği, Düzenleyici İşlemlerle Suç İhdası.

GİRİŞ

Belirli fiillerin suç olarak belirlenmesi ile bu fiiller karşılığında oluşturulan cezaların düzenlenmesi, kişi özgürlüklerine yönelik en önemli müdahale anlamı taşımaktadır. Bu nedenle özgürlüğün sınırlanması ancak zorunlu hallerde kabul edilebilir. Bir özgürlüğü sınırlama yetkisi ise, egemenliği temsil eden yasama meclislerine ait olmalıdır. Böyle önemli bir yetkinin çoğu zaman siyasi sâiklerle hareket eden yürütme organına tanınması, temel haklar ve hürriyetler açısından kötüye kullanma tehlikesini de doğurabilecektir. Bu nedenle günümüz anayasaları ve ceza kanunları suç ve cezaların kanuniliği ilkesine yer vermişlerdir.

Bununla birlikte modern devlet hayatının karmaşıklığı karşısında yürütme organının da kanunun verdiği yetkiye dayanarak ve kanunun çizdiği sınırlar içerisinde suç ihdas etmesi görülen bir uygulamadır. Yürütme organına düzenleyici işlemler ile suç ihdas etme yetkisi verilmesinin suçların kanuniliği ilkesine uygun olup olmadığı önemli bir tartışma konusu olmaktadır. Ülkemizde de bu konu, Anayasa Mahkemesinin kurulduğu ilk yıllardan itibaren gündemini meşgul etmiştir.

Konunun değerlendirilmesi gereken bir boyutu da yürütmeye suçun içeriğinin belirlenmesine yönelik olarak verilen yetkinin yasama yetkisinin devredilemezliği ilkesine aykırılık oluşturup oluşturmadığıdır. Biz bu çalışmamızda yürütme organına kanunla verilen suç ihdas etme yetkisinin yasama yetkisinin devredilemezliği ve suçların kanuniliği ilkesine aykırılık oluşturup oluşturmadığını doktrindeki tartışmalar ve Anayasa Mahkemesinin içtihatları doğrultusunda incelemeye çalışacağız.