Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Spor Hukuku Bakımından Futbol Saha Komiserleri Üzerine Bir İnceleme

An Investigation on Soccer Field Commissioners in Sports Law (Comparative With Basketball Field Commissioners)

Hakkı Mert DOĞU

Spor, insanlar üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Spor alanında yaşanan gelişim toplumları olumlu bir şekilde etkilemekte ve hem fiziksel hem de ruhsal açıdan daha iyi bireylerin yetişmesine yardımcı olmaktadır. Bu noktada devletlerin spor konusunda teşviklerini arttırması, spor merkezlerini çoğaltması ve her yaştan vatandaşına spor yapma imkânını sağlaması gerekmektedir. Sporun geniş kitlelere yayılması, birçok konuda hukuki incelemelerin de yapılması yolunu açmaktadır.

Spor, beraberinde belirli kuralları getirmekte ve bu durum da spor hukuk adı altında yeni ve genç bir hukuk dalını ortaya çıkarmaktadır. Spor hukuku kapsamında incelenmesi mümkün olan birçok spor süjesi vardır. Spor ve bununla bağlantılı olarak spor hukukunda önemli yere sahip olan süjelerden bir tanesi de futbol saha komiserleridir.

Futbol saha komiseri, futbol spor dalı açısından değerlendirilmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Türkiye Futbol Federasyonu talimatlarında, futbol saha komiserlerine ilişkin yasal düzenlemeler söz konusudur. Bu düzenlemelerden hareketle futbol saha komiserlerinin, spor hukuku anlamında incelenmesi yapılmaktadır. Ayrıca söz konusu inceleme yapılırken, Basketbol Saha Komiserlerine ilişkin hükümlerle karşılaştırmada da bulunulmaktadır. Herkesin gördüğü ve duyduğu ancak bilmediği bu spor süjesinin incelemeye tabi tutulması, onun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır.

Spor, Spor Hukuku, Futbol Saha Komiseri, Basketbol Saha Komiseri, Görev.

Sport has a great influence on people. The spread of the sport to large masses also opens the way for legal examination in many subjects. At this point, states need to increase their incentives for sports, increase sports centers, and provide sports for citizens of all ages. The development in the sport affects societies in a positive way and helps to raise better individuals both physically and mentally.

Sport brings certain rules together, which in turn creates a new and young law under the name of sport law. There are many sports subjects that can be examined under the scope of sports law. Soccer field commissioners are one of the most important subjects in sport law in connection with sport.

Football field commissioner is among the subjects to be evaluated in terms of football sports. The legal regulations regarding football field commissioners by the Turkish Football Federation are mentioned. Soccer field commissioners are investigated in the sense of sports law from these regulations. In addition, there is also a comparison with the provisions of the Basketball Field Commissioners. The examination of this sporting subject that everyone sees and hears but does not know will help to better understand it.

Sport, Sports Law, Soccer Field Commissioner, Basketball Field Commissioner, Mission.

Giriş

Spor Hukuku, genç bir hukuk dalı olmasına rağmen son yıllardaki hızlı gelişimi dikkat çekmektedir1 . Bu kapsamda spor hukukuna ilişkin olarak yapılan birçok çalışma, onun gelişmesi ve tanınmasına yardımcı olmuştur. Spor ve spor hukuku açısından önemli yere sahip olan spor süjelerinden bir tanesi de futbol saha komiserleridir.

Futbol saha komiserlerine ilişkin düzenleme Türkiye Futbol Federasyonu’nun2 30.11.2004 tarih ve 25656 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Futbol Saha Komiserleri Talimatı’nda3 yer almaktadır. Söz konusu çalışmada FSKT’nin ilgili hükümleri dikkate alınarak futbol saha komiserleri, futbol saha komiserleri olabilmenin şartları ile görevlerinin yanı sıra futbol saha komiserinin ücreti ve futbol saha komiserlerinin görevlendirilmesi ile rapor verme zorunluluğu konuları incelenmektedir. Ayrıca futbol saha komiserlerinin, Türkiye Basketbol Federasyonu4 tarafından çıkarılan Müsabaka Görevlileri Yönergesi5 ışığından basketbol saha komiserleri ile karşılaştırmalı bir analizi yapılmaktadır.

I. Futbol Saha Komiserleri ve Görevleri

Bu başlık altında futbol saha komiserleri ile futbol saha komiseri olabilmenin şartları ve futbol saha komiserlerinin ücretleri ile görevleri basketbol saha komiserleri ile karşılaştırmalı olarak incelenmektedir. Ayrıca futbol saha komiserleri ile benzer spor süjelerinin farkları üzerinde durulmaktadır.

Futbol saha komiserleri, FSKT’nin “Tanımlar” başlığını taşıyan 4. maddesinin (h) bendinde FSKT hükümleri uyarınca “futbol müsabakalarında stat ve saha içinde görev yapan kişiler” şeklinde tanımlanmaktadır6 . Futbol saha komiserleri için ilgili maddede yapılan tanım, kurumu son derece yalın bir şekilde ifade edilmektedir. Basketbol saha komiserleri ise TBF tarafından çıkarılan MGY’de düzenlenmektedir. MGY’nin “Görev Tanımı” başlığını taşıyan 34. maddesindeki düzenlemeden basketbol saha komiserlerine ilişkin olarak bir tanım çıkarmak mümkündür. Buna göre basketbol saha komiserleri, yerel lig müsabakalarındaki basketbol maçlarının ilgili mevzuat ve oyun kurallarına uygun bir şekilde yürütülmesi ve organizasyonda tespit edilen aksaklıkların düzeltilmesini, düzeltilemeyen aksaklıkların ise rapor edilmesi hususunda yetki ve yükümlü olan kimselerdir. Ayrıca basketbol saha komiserinin, MGY’nin Tanımlar başlığını taşıyan 4. maddesinde belirtilen müsabaka görevlileri tanımının için yer aldığı görülmektedir7 .

Futbol saha komiserleri saha içerisinde ya da saha dışında ve fakat stat içinde olan yerlerde görev yapabilmektedirler. Onların saha dışındaki olaylara müdahalede bulunma gibi bir yükümlülükleri bulunmamaktadır. Aynı görev alanı sınırı basketbol saha komiserleri için de geçerlidir.