Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ord. Prof. Ebül’ulâ Mardin

Galip Doğan

Bir davada bir avukat ne yapar? Elbette elindeki kanun metnine bakar. İyi bir avukatın ne yapması gerektiğini ise, avukatlık da yapmış bulunan Ebül’ulâ Hoca göstermiş: Resmî Gazeteye bakmış. Elindeki kanun metninde bulunmayan, bir kelimedeki “ler” takısının Resmî Gazete’deki metinde bulunduğunu görüp, o metni mahkemeye ibraz ederek, o zaman bir servet sayılabilecek 6000 altın lira kazanmış.

1881 yılında doğan Ebül’ulâ Mardin, 1910 yılından itibaren Mülkiye Mektebinde ve 1951 yılında emekliye ayrılıncaya kadar Hukuk Fakültesi’nde dersler vermiş; 1957 yılında hayata veda etmiş bir efsane hocadır. Meclis-i Mebusan’da iki dönem milletvekilliği yapmış; yüksek yönetim görevlerinde ve Medenî Kanun Hazırlık Komisyonunda çalışmıştır. Hukuku Medenîye Dersleri, Toprak Hukuku Dersleri, Kat Mülkiyeti, Huzur Dersleri gibi çok önemli eserler vermiş bir hukuk bilginidir.

En seçkin hukukçular olan okul arkadaşları ve öğrencilerinin yazıları mevcut iken Hoca’yı benim değerlendirmem doğrusu bana mahiyetini aşmak gibi göründü. O nedenle onların değerlendirmeleriyle yetinmek istedim: